Welkom op de site van de MOV.

WIE ZIJN WIJ:
MOV staat voor: Missie-Ontwikkeling en Vrede. In Honselersdijk werd in 1968 een missiegroep opgericht. Later werd dit MOV(missie-ontwikkeling-vrede) en deze groep is sinds november 1980 actief.(zie ook geschiedenis) De MOV onderhoudt de contacten met de Westlandse missionarissen die over de gehele wereld verspreid hun werk doen. Dit gebeurt door briefwisseling, email contact , ontmoetingen tijdens vakanties en soms bezoeken MOV leden, op persoonlijke titel, de missionaris op de werkplek.

Behalve morele ondersteuning, draagt de MOV ook financieel bij aan het werk van de missionarissen. Dit gebeurt uit de opbrengsten van de missiewinkel, giften, de kleding- en andere acties.

De MOV bestaat uit diverse groepen:
*de stuurgroep: voorzitter/secretaris en penningmeester. Zij onderhouden de contacten  met de missionarissen, de parochie, de basisschool en het bisdom. Werkt samen met de regionale werkgroep MOV, volgt de landelijke acties  van Adventsactie, Vastenaktie, Vredesweek, Memisa, Miva, etc.  De penningmeester regelt de financiën, waaronder ook de opbrengsten uit de missiewinkel vallen. Ook wordt door beide de website beheert.
*de missiewinkelgroep: deze groep houdt de missiewinkel draaiend. Neemt elke week 2e hands spullen in op woensdag (en zaterdag) en zorgt voor de verkoopt op zaterdag.
( alle medewerkers, zie FOTOBOEK )
*de kledingactiegroep die 2 x per jaar een grote inzameling houdt.

Giften kunnen gestort worden op ons RABO-banknummer :
NL09RABO0135350492 t.n.v. PAROCHIE O.L.V. inzake MOV (ANBI)

OPROEP:  Wie wil de stuurgroep, die op dit moment slechts uit 2 mensen bestaat, komen versterken?
Voor informatie, bel Fia Luiten 0174 630466 of Joke Wubben 0174 630168

MISSIEWINKEL
Onze Missie Winkel vindt U aan de GROTE WAARD 11 , HONSELERSDIJK
Openingstijden: elke zaterdagmorgen van 9.30 tot 13.00 uur. woensdagmorgen van 9.00 tot  ca 12.00 uur. Woensdag alleen om goederen te brengen!! Geen verkoop!

KERSTMARKT IN HONSELERSDIJK
Op zondag 8 december 10.30 uur is de jaarlijkse traditionele Kerstmarkt. Niet in de KOM-In, zoals we gewend zijn, maar dit jaar voor het eerst in onze eigen katholieke kerk, Dijkstraat 23. Er staan al heel veel dozen om uitgepakt te worden. Zelf zijn we  heel benieuwd  hoe we deze locatie gaan ervaren.
Pastoor Steenvoorden ziet het helemaal zitten en als ik eerlijk ben: we hebben een prachtige kerk om deze eens aan een groter publiek te laten zien. En ik weet zeker dat er ook hier heerlijke koffie geserveerd wordt, en dat ook ons ” wafelvrouwtje” goede zaken kan doen.
De opbrengst  gaat dit jaar naar een project : “dicht bij huis” : De Zonnehof in Naaldwijk. (valt onder Ipse-de Bruggen.)
Zonnehof:
Voor een kind met een ernstige meervoudige beperking zoek je de beste behandeling. Die krijg je in Zonnehof Naaldwijk. Hier begeleidt een team van deskundigen, kinderen tot 18 jaar met een ernstige meervoudige beperking. Ook als ouder kun je met al je vragen bij hen terecht.
De kleine groepen zijn samengesteld op basis van hulpvraag en leeftijd. Binnen de groep volgt het kind een eigen dagprogramma. Veel jonge kinderen bezoeken een dagdeel per week de peuterspeelzaal, die in hetzelfde pand is gevestigd.

Opening kerstmarkt:
De opening gebeurt ook dit keer door de Midwinterhoornblazers om
In het afgelopen jaar zijn er weer  veel kerstspullen ingeleverd bij de missiewinkel  waardoor er weer heel veel keus is om het thuis zelf weer in kerstsfeer te brengen.
Hier een verslag van  de Kerstmarkt 2019 in Honselersdijk
Op zondag 8 december organiseerde de MOV (Missie-Ontwikkeling-Vrede) de inmiddels bekende en traditionele kerstmarkt.
Jarenlang gebeurde dit in het scoutinggebouw, maar in verband met veiligheid en allerlei voorschriften, moest er worden uitgekeken naar een andere locatie. Pastoor Steenvoorden opperde het idee om de markt in onze eigen kerk te houden en dat werd “ een schot in de roos”.
Het hele jaar door is er in de missiewinkel van alles binnengekomen en de kerstspullen gingen in een speciale opslag, met veel dank aan Nel en Frans Vijverberg!

Zaterdag 7 december werden enorm veel dozen met kerstartikelen in de wagen van Aad Scheffers gezet en naar de kerk gebracht waar een groot team van vrijwilligers klaarstond om alles uit te pakken In het begin was het heel veel zoekwerk: wat gaat waarheen….., maar al snel liep het gesmeerd en kreeg alles een plek . In beide zijbeuken stonden lange tafels die allemaal bomvol kwamen te staan.
De opbrengst zou gaan naar Ipse-de Brugge, de organisatie die zorg draagt voor meervoudig gehandicapte kinderen in de Zonnehof te Naaldwijk. Voor hen was een prominente plek ingericht waar medewerkers van de Zonnehof informatie konden geven.
Wat was er veel…. En hoe raken we alles kwijt?? En wie ging er in welke stand staan?? Dat was geen enkel probleem, want Connie Post had een fantastisch draaiboek gemaakt en voor dat alle mensen naar binnen “ geblazen” werden, hadden alle vrijwilligers hun eigen “ stekkie” . En…wat waren er leuke , mooie en grappige kerstartikelen!

Het was meteen al erg druk en er werden goede zaken gedaan. In een paar uurtjes veranderden engelen, kerstballen, kaarsen, kandelaars, kerstkaarten, kerstbomen, Kerstmannen, huisjes, muziekdoosjes, spoortreinen, en nog veel meer, van eigenaar.
De tafels werden een stuk leger. In het middenpad stonden nog een aantal veilingkarren met    “ van alles wat” . Veel complimenten over de locatie, maar ook over de diversiteit van de artikelen.
De koffiehoek, nu uitgebreid met limonade, chocolademelk en glühwein, met daarnaast ons “wafelvrouwtje” die uren heeft staan bakken, maakte deze markt dubbel zo gezellig.
In de “bloemenhoek” werd goed zaken gedaan en de prachtige kerststukken, gemaakt door de ” bloemengroep van Nel Vijverberg”, vlogen de deur uit.
Naast de vele prullaria waren er ook prachtige zelfgemaakte kerststallen te koop, met of zonder beeldjes en of lichtjes! (er zijn er nog een paar over)
Om 1 uur kwam onze onvolprezen MOV penningmeester met een grote pan heerlijke soep voor de medewerkers.
Ook dit jaar hebben we de traditie van “De Tas” in ere gehouden. Vanaf 2 uur, (naderend einde van de markt) kon iedereen een tas kopen voor € 5,- en vervolgens mocht men deze helemaal vol stoppen met de nog overgebleven artikelen, ongeacht de prijs die daarop stond. Daar werd goed gebruik van gemaakt.
Rond half drie was het  opruimen geblazen en wat een teamwerk was ook dit weer. De kerk werd weer keurig schoon opgeleverd en maandag zou er een ploeg de dozen weghalen die tijdelijk een plekje hadden in de gang van de pastorie.

En toen kwam het moment….wat was er opgehaald?? Vorig jaar rond de € 2000,– en dit jaar……..zaten we daar dik boven. Het werd, met een kleine afronding van enkele vrijwilligers,
€ 3000,– Wat waren de dames van de Zonnenhof (en iedereen) blij met dit prachtige resultaat.

Nieuws missionarissen:
Er zijn een aantal brieven binnengekomen van missionarissen. U kunt deze lezen bij de pagina ” BRIEVEN”

Op 29 november 2019
kreeg de MOV een berichtje van zuster Raymunda van Velzen uit Amersfoort. Zij is lelijk gevallen en heeft hierdoor 6 ruggewervels gebroken. Na een moeilijke tijd in het  ziekenhuis, waar haar wervels ingepakt zijn in een metalen frame, is zij nu bezig met haar revalidatie in het klooster in Amersfoort. Ze heeft nog veel pijn en het valt niet voor haar niet mee. Wat zal een kaartje uit het Westland haar opvrolijken!
Haar adres: Zr Raymunda van Velzen, Zuidsingel 40 3811HC Amersfoort.

KLEDINGAKTIE 12 oktober 2019 :
Een miezerige motregen kwam naar beneden toen ik om 9.30 uur richting missiewinkel liep. Vandaag was het weer de halfjaarlijkse kledingactie. Onze penningmeester Joke Wubben en manlief Hans, waren al aanwezig en na even bijpraten en een lekkere eerste kop koffie waren we er helemaal klaar voor.

Dit jaar geen grote vrachtwagen van Jos Scheffers. Maar dat mocht de pret niet drukken. De Honselersdijkse inwoners zijn wel massaal aan het opruimen geweest in hun kledingkasten want veel tijd om te zitten en bij te kletsen was er niet. Er werden heel wat zakken afgegeven, helaas niet allemaal volgens de voorschriften: goed dichtgebonden! Sommige zakken waren kapot, of van slechte kwaliteit, maar het team van de missiewinkel heeft altijd goede zakken in voorraad en daardoor bleven we aardig aan het werk met het overpakken van de kapotte zakken. Intussen was er een pendeldienst die heen en weer reed naar de grote wagen die bij Wim de Voeght om het hoekje stond. De tijd vloog voorbij. Bij Voegt was het ook een komen en gaan van de omliggende dorpen, die ook een inzameling hadden gehouden.
Vorig jaar oktober haalden we 4180 kg op, dit keer was het 5660 kg. En dat betekent dat er voor de missionarissen weer en mooi bedrag van ruim 2000 euro verdiend is.

Overleden: op dinsdag 2 juli 2019 is overleden: Pater Henk Groenewegen, MSC.
Na 60 jaar priesterschap en 58 jaar trouwe en volhardende arbeid op zijn geliefde Filipijnen is Pater Henk na een langdurig ziekbed overleden in Angeles City op de Filipijnen. Pater Henk heeft een langdurig ziekbed gehad.
De uitvaart en begrafenis vinden plaats in Angeles City op 8 juli 2019.
Te zijner intentie zal er een herdenkingsdienst gehouden worden op zondag 14 juli 2019 in de Adrianuskerk te Naaldwijk, aanvang 10.30 uur.
Correspondentieadres: Fam. Groenewegen, Vierschaar 36 2691MT ’s Gravenzande

Wies Dorgé, lekenmissionaris in Ghana is alweer een poosje terug in Nederland. Zij woont in Tilburg maar heeft haar werk in goede handen achter gelaten bij Aloys Janssen. Op vrijdag 28 juni bracht Fia Luiten haar een bezoek. Wies mist Ghana wel, maar heeft het in Tilburg erg naar haar zin waar zij ook bezig is met goede werken. Ze haakt poncho’s voor mensen in Roemenië en was heel blij verrast dat ik voor haar een volle zak wol  mee bracht die mij door Hannie Stoorvogel (missiewinkelmedewerkster) was meegegeven. En het toeval wilde dat Aloys ook in Nederland was en toen hij hoorde dat er een MOV-lid bij Wies op bezoek kwam, pakte hij de auto en kwam naar Tilburg. Het was fijn om van hem te horen dat het in Goluaki goed gaat en dat de Ghanezen zeer zelfredzaam worden. Aloys heeft een adoptieproject opgezet met het doel dat arme meisjes toch de kans krijgen om te studeren. MOV secretaris Fia Luiten heeft met haar man George een meisje geadopteerd. Ze heet Bernice en laat via een brief weten dat ze heel blij en dankbaar is, nu er toch een kans geboden wordt om verder te leren.
Ze wil heel graag verpleegster worden en wilt u meehelpen om haar droom te verwezenlijken, kunt u een bijdrage storten op de MOV rekening  o.v.v. Bijdrage studie Bernice: Nl09RABO0135350492

Pater Gerard Blesgraaf,  Benin, 12 mei 2019
Pater Gerard schrijft: Het wordt heet in Karimama. De temperatuur is nu 43°C. Maar ook de djihadisten zijn zich aan het organiseren. Mijn Provinciaal denkt dat het beter is dat ik een tijdje uit Karimama verdwijn. Eén martelaar is al genoeg. Ik denk dus een tijdje naar Boortmeerbeek te komen. We zien wel. Houden jullie je heel goed en veel goede moed.Gerard in Karimama.

Feest!! 50 en 60 jaar priester!
Missionaris, Pater Aad (Gabriel)Hofstede (Brazilië) is in Nederland om zijn 60 jaar priesterfeest te vieren, samen met zijn broer Pater Nico die in diezelfde periode 50 jaar priester is. Dit wordt gevierd op 28 april in de R.K.  Kerk van de H.Jacobus de Meerdere, Burg.Musquetiersingel 56 in Schipluiden om 9.30 uur.
Bedoeling is dat de gebroeders samen voor gaan in de viering en na afloop is er gelegenheid tot feliciteren.
Helaas…Pater Gabriel ligt nu in het ziekenhuis te Delft met hartklachten. Op zijn verzoek gaat de viering en het feest gewoon door, want: ” het is ook de feestdag van mijn broer Nico”. Er wordt nu gewerkt aan een videoverbinding.
Wilt u hem een kaartje sturen, dan kan dat naar zijn familie in Schipluiden:
J. Hofstede t.a.v. Pater Gabriel  Westlander 20 2636CZ Schipluiden of: info@joophofstede.nl
Wij, van de MOV, wensen hem een voorspoedig herstel toe, zodat hij terug kan naar zijn geliefd Brazilië, want dat is het doel waarnaar hij streeft.

Kledingactie  13 april 2019:
Een stralend zonnetje, maar wel een koude wind. Bij de schuur van Frans en Nel Vijverberg was het al een hele drukte, want daar moest de kleding die elke week vanuit de missiewinkel daar naar toe wordt gebracht , overgeladen worden in de grote wagen van de opkoper.
Een groot aantal medewerkers ging enthousiast aan de slag en zorgde er voor dat er 4120 kg kleding werd overgeheveld in de bedrijfswagen van van Kwekerij Zeurniet, die elk half jaar zijn auto weer beschikbaar stelt. Na het overhevelen, ging de auto richting missiewinkel waar men tot 11.30 uur kleding en schoenen  in kon leveren. Ook in andere dorpskernen werd deze kledingactie gehouden.
Zo’n actie kan niet zonder een goed, op elkaar ingesteld team. En Honselersdijk heeft zo’n team! Om trots op te zijn en daarom   mogen hun namen best eens genoemd worden:
Leo Damen, Hans Wubben, Maarten van de Voort, George Luiten, Theo van der Spek,
Cock Damen, Nick Barendse, Henny Vijftigschilt, Giovanni Cati, Siem van Bergenhenegouwen, Jeffrey Bakker, Koen Damen,  Hans Damen, Fia Luiten en Joke Wubben.

Het verliep allemaal weer vlekkeloos en in totaal is er 11930kg opgehaald.
Monster 2770 kg —Kwintsheul 1910 kg — Poeldijk 1180 kg—Hoek van Holland 900 kg—
’s Gravenzande 480 kg en Honselersdijk 4690 kg. 

Heel veel jaren heeft de MOV veel profijt gehad van het feit, dat  het hele jaar door  de kleding door Frans Vijverberg uit de missiewinkel opgehaald werd en bij hem in de garage kon worden opgeslagen. De gezondheid van Frans laat helaas te wensen over en hij heeft aangegeven dat het hem allemaal te veel wordt. Heel veel dank gaat daarom naar Nel en Frans  voor al die jaren van enorme grote inzet en liefde voor de missie.
En hoe nu verder???  Heel blij is de MOV met het aanbod van de heer Wim Voeght die een zeecontainer bij zijn bedrijf heeft neergezet, zodat we toch het hele jaar kleding kunnen opsparen. Nu nog iemand die elke week de kleding ophaalt bij de missiewinkel en naar de container brengt! Maar….komt tijd, komt raad!  Mocht u iemand weten, of heeft u zelf interesse??  Geef dit even door aan de medewerk(st)ers in de missiewinkel of bel onze penningmeester Joke Wubben: 06-40451117 email: jokewub@kpnmail.nl

Volgende kleding actie: zaterdag 12 oktober 2019.  Vanaf 9.00 tot 12.30 kunt u kleding, gordijnen, dekens en schoenen in dichtgebonden zakken afleveren bij de missiewinkel Grote Waard 11 in Honselersdijk. De opbrengst komt ten goede aan de missionarissen en/of hun projecten in de missiegebieden. Inlichtingen: Fia Luiten 0174-630466

Vastenactie 2019 Thema: water verandert alles! Basisschool het Startblok in Honselersdijk gaat tijdens de Vastenaktieperiode (6 maart tot 21 april) mee sparen voor het waterproject in Gamba van de Monsterse Dianne Wissen. Dianne verblijft regelmatig in Gambia.
In Honselersdijk was er weer een interkerkelijke soep/broodmaaltijd op vrijdagavond 5 april in de pastorie van  de katholieke kerk.
Om 18.00 uur heette Fia Luiten iedereen hartelijk welkom, waarna pastoor Steenvoorden de maaltijd openden met een gebed, waarna gezamenlijk het onze Vader werd gebeden.
De ” soepdames” hadden weer 4 voortreffelijke soepen gemaakt en de geur alleen al, maakte hongerig. Geen dik belegde boterham erbij, want het was een vastenmaaltijd!
Wel stonden er enkele borden met kale boterhammen er bij.
Het Vastenproject had dit jaar als thema: ” water”.  Aan de hand van eigen ervaringen in een leprakamp te Tanzania, vertelde Fia hoe belangrijk het is om water in de buurt te hebben: een douche, een kraan die je maar open hoeft te draaien…..
Dat dit in veel landen niet zo is, moge duidelijk zijn. Om die reden kwam Henk van Ruijven, MOV lid uit Monster, vertellen over het waterproject in Gambia waar de Monsterse Dianne van Wissen werkzaam is.
Samen met de bevolking draagt zij de zorg voor het plaatsen van watertaps, zodat mensen geen 10 tot 20 kilometer moeten lopen voor een emmer water
De foto’s die Henk rond liet gaan, lieten duidelijk zien dat de mensen in Gambia heel gelukkig zijn met het feit dat hun project door ons gesteund wordt. Zelfs groentetuintjes konden worden aangelegd, waardoor de voedselproductie kon worden vergroot.
Tussen de schuifdeuren van de pastorie speelde Hans van Waveren op zijn viool. Wat klonk dat mooi en wat gaf dit een extra dimensie aan deze maaltijd.
Na het eten was er tijd om nog even na te praten, waarna Fia afsloot met een dankgebed. De bekende oranje bus ging rond en het was duidelijk dat iedereen genoten had van het samenzijn en de heerlijke soepen, want voor het waterproject in Gambia werd  335 Euro ingezameld.
Ook bij basisschool het Startblok mocht ik dit jaar weer spaardoosjes afleveren. In alle klassen vertelde ik over het water dat bij ons uit de kraan komt, maar dat de mensen in Afrika voor een emmertje water, wel 10 kilometer moesten lopen, en dan ook nog terug. Een bad of douche kent men niet. Dat maakte indruk. Hier is dat allemaal zo gewoon! Dat door onze hulp watertaps geïnstalleerd kunnen worden, maakt het leven een stuk makkelijker en dat snapten onze kinderen wel.  Ook het aanleggen van tuintjes voor het verbouwen van groente, was nu  een mogelijkheid die voorheen niet bekend was. Op Witte Donderdag, na de Paasviering op school, mocht ik de spaardoosjes in ontvangst  nemen, Blij verrast dat de kinderen  480,– euro bij elkaar gespaard hadden. En wat heel bemoedigend is? Volgend jaar mag ik weer spaardoosjes brengen!
F.L

Opbrengst  2018: (missiewinkel en diverse acties) Euro 36.500,–  is  verdeeld over 13 projecten:
Benin: kleuterschool. Ghana: studie/schoolgeld voor arme kinderen. Malawi (1): lopende projecten. Sumatra: o.a.  borduurmachine, nieuw trommelvlies voor doof meisje, betere behuizing voor arm gezin. Kenia: renovatie sanitair en steun voor kleinschalig onderwijsproject, Malawi (2)2 schoollokalen. Brazilië: schoolgeld, steun aan drugsjongeren, hulp bij de bouw van een huis voor een gezin met een drieling en een vader zonder werk. Chili:  huisjes voor dakloze gezinnen die zelf wel een kleine bijdrage moeten betalen. Indonesië: schoollokalen
Tanzania: geld voor naaimachines zodat vrouwen een inkomen kunnen verdienen.  Zuid-Afrika: hulp  voor de soepkeuken en uitbreiding kleuterschool. Sumatra, hulp aan gehandicapte kinderen die daar intern heel liefdevol worden opgevangen. Filipijnen: hulp aan mensen die alles kwijt geraakt zijn door de overstromingen.
Op het uitdelen komen  dankbare reacties van missionarissen
Die kunt u lezen bij :Missionarissen/brieven


Jaarlijkse Kerstmarkt 9 december 2018: 
Een supergezellige, inmiddels traditionele markt . Ook dit jaar waren de Midwinterhoornblazers weer present om de markt te openen. Vorig jaar troffen we het niet met het weer, een enorme sneeuwval hield de mensen thuis. Deze keer wel wat regen, maar daar zijn paraplu’s voor. Om 10.30 uur stond er al een enorm grote rij wachtende liefhebbers en het was even dringen toen de deur openging. Maar hoe leuk is dat: meteen een ” volle bak”? Super toch! Er kwam zelfs een moment waarop we mensen moesten vragen om even te wachten in de hal, totdat er weer wat mensen vertrokken. Volgens mij is dat nog nooit eerder gebeurd.  Er waren kramen met een grote verscheidenheid aan kerstartikelen en de diversiteit was groot: kerstballen, kerststallen (veelal zelf getimmerd door Monic van Schie) met beeldengroepen, kandelaars, kaarsen,  knuffels, boeken, cd’s enz.
Ook dit keer weer geweldig mooie kerststukken, gemaakt door de bloemengroep onder de leiding van Nel Vijverberg, Het enthousiasme bij kopers en verkopers was groot. Tussen alle kramen is er ook altijd een ” dure tafel” en daar was afdingen niet bij. Vooral de ” huisjes”   met en zonder verlichting (waar er heel veel van waren) vlogen de Kom-In uit.
Dit jaar worden er gelukkig ook nog kerstkaarten geschreven, want ook deze verkoop van al of niet zelfgemaakte kaarten, liep fantastisch. En laten we eerlijk zijn: een  geschreven kerstkaart is toch altijd persoonlijker dan een e-mail!
Ook Jannie was weer present met het bakken van heerlijke wafels en…” al het meel ging op”, vertelde ze glunderend!
Onze MOV penningmeester Joke Wubben wist alle medewerkers  weer te verrassen met een heerlijke grote pan verse tomatensoep. En die was snel leeg.
Nog een verrassing was het feit dat  ook broeder Han Gerritse met  Theo Blokland  langskwamen. Twee jaar geleden was de kerstmarkt voor zijn Stichting Yamaru in Indonesië. En goed om te horen dat het heel goed gaat met die stichting. Jammer alleen dat het 2e tehuis nog steeds niet klaar is, maar dat heeft te maken met de ambtelijke molens.
De opbrengst was verrassend en een stuk hoger dan 2017; bijna  2500,– euro en dit werd door een parochiaan afgerond naar 3000,– euro .
Dit mooie bedrag gaat dit jaar naar “Droom je thuis”. Deze (ANBI) stichting  biedt kinderen en jongvolwassen met een beperking, een nagebootste gezinssituatie. Leden van deze stichting waren de hele dag aanwezig (ook de dag ervoor bij het inruimen) en waren blij verrast met dit mooie bedrag.  Alle info over de stichting kunt U vinden : www.stichtingdroomjethuis.nl.
Zonder iemand tekort te willen doen, gaat er een bijzonder woord van waardering naarConnie Post, die de algehele leiding had van deze fantastisch geslaagde dag. De foto’s van deze dag kunt U zien in het ‘FOTOBOEK ‘.

Adventsactie 2018:
In de Adventsperiode wordt actie gevoerd voor: Hulp aan vrouwen in Burkino Faso.
De orde O.L.V van Liefde van de Goede Herder is een internationale congregatie, opgericht in Frankrijk in 1835. De zusters werken  sinds 2011 in Burkino Faso, een van de armste landen ter wereld. De zusters geven aandacht aan de situatie van vrouwen en kinderen in de sloppenwijk Burkinabe. In dit 3e en laatste projectjaar wordt een programma ontwikkeld voor individuele psychische hulp. Ook is gestart met een inloopservice voor vrouwen uit de omgeving die slachtoffer zijn van geweld.>
Inmiddels is er kinderopvang en een kleuterschool. De zusters bieden opleidingen ( die variëren van catering, koken, banketbakkerij en Frans tot internet en computervaardigheden) aan voor meisjes en vrouwen.
Deze actie wordt in de Fransiscus-federatie en in de Delftse parochies gevoerd.

Zuster de Koning (Tanzania) was in Nederland.
Zij verbleef bij broer Frans in de Lier en moest in die periode voor wat onderzoeken naar het ziekenhuis.
In die periode is zij geopereerd aan een nekhernia en kreeg ze 6 weken de tijd om op te knappen, want in die periode mocht ze nog niet vliegen. Het was leuk om haar uitgebreid te spreken, ook omdat we zelf in Tanzania geweest zijn en een stukje van de vooruitgang daar hebben mee gekregen. In het leprakamp is inmiddels stromend water en elektriciteit. Toen wij daar in het leprakamp huisjes hebben opgeknapt was dat er nog niet. We moesten het doen met 1 kraantje en dan maar hopen dat er water uitkwam. Maar….de huisjes zijn toen prachtig schoon geworden en allemaal in de verf gezet! (zie MOV op bezoek)
We hebben op 14 november persoonlijk afscheid genomen en voor de MOV kreeg ik het volgende briefje mee:
Lieve mensen van de MOV,
Een korte tijd was ik in Nederland en ik wil jullie erg bedanken voor jullie envelopje met inhoud. Ik ben heel dankbaar voor jullie steun aan onze projecten. Fia kan hier uitgebreid over vertellen en ik zal jullie op de hoogte houden met de mail vanuit Tanzania. Hartelijke groet, veel dank en God’s zegen. Anna Brigitta.

In oktober 2018 was Jacqueline Kouwenhoven (Malawi) in Nederland.
Op vrijdag 19 oktober waren veel geïnteresseerden en donateurs in de Kastanjehof te Kwintsheul  aanwezig om te luisteren en te kijken  naar de recente ontwikkelingen op het Eva Demaya Centrum.
Aan de hand van een diapresentatie kreeg men een duidelijk beeld van het werk van Jacqueline. Dat er inmiddels ook heel veel mensen uit het land  zelf zijn opgeleid om zorg te verlenen, is geweldig! Onder het genot van een kopje koffie/thee was er tijd om persoonlijk met Jacqueline te praten over de vooruitgang van het centrum.

Pater Johan Verbeek (Indonesië) is inmiddels ook in Nederland en zou niet meer terugkeren naar zijn missiepost in Indonesië. Op 11 decemberkwam hij bij de MOV secretaris op bezoek en vertelde hij dat het allemaal niet zo eenvoudig was om in Nederland te blijven. Dat heeft te maken met het feit dat hij destijds de Indonesische nationaliteit heeft aangenomen. Nu moet hij heel veel moeite doen om de Nederlandse nationaliteit weer terug te krijgen. Daarom moet hij weer een poosje terug naar zijn missie in Indonesië en als we het goed begrepen hebben, gaat het een jaar duren voordat alle papieren in orde zijn en hij in het klooster te Haastrecht zijn intrek mag nemen. Ambtelijke molens  draaien niet zo snel. Nu hij weer terug gaat, willen we hem ook nog een keer steunen. Hij vroeg een bijdrage voor Zuster Anastasia en haar brief kunt u lezen bij de pagina “brieven”.

Het MOV boekje “Westlands Nieuws”, dat jarenlang naar de missionarissen werd gestuurd, komt niet meer uit.  In plaats daarvan worden er nieuwsflitsen geplaatst op deze site. U kunt ze vinden  op de pagina Extra (kopje Westlands Nieuws)

Kledingactie op 13 oktober j.l 
Het was weer een gezellige ochtend bij de missiewinkel.
Een komen en gaan van mensen met zakken vol kleding.
Ondanks dat er de afgelopen week ook een inzameling was geweest waarbij men zakken kleding op de stoep kon zetten, zijn er toch weer heel wat kilo’s bij elkaar gehaald. natuurlijk is het heel fijn dat men het hele jaar door kleding kan brengen die dan opgeslagen kan worden bij Fransen Nel Vijverberg.
Er werd opgehaald:
In Monster           1960 kg,                     Kwintsheul              2430 kg                 Poeldijk           2100 kg
Honselersdijk       4180kg                      Hoek van Holland     770 kg          ’s Gravenzande       910 kg
Totaal 12350 kg.
De opbrengst  (een totaal van  € 4693,-) gaat naar onze  Westlandse missionarissen.
In april 2019 is de volgende inzameling. Maar: elke week kunt u ook met uw kleding, gordijnen, en/of schoenen terecht in de missiewinkel.
Voor meer informatie: Hans Damen, Tel. 623179 of Fia Luiten, tel. 630466

  12-08-2018: Bericht over pater Henk Groenewegen:
Pater Henk is donderdag 9 augustus uit het ziekenhuis ontslagen. De oorzaken voor de ziekenhuisopname waren: voedingstekorten en de Non Hodgkin Lymfoom aandoening.
Zijn algehele conditie is nu verbeterd. De arts moedigt hem aan om meer groenten en vlees te eten. (Pater Archie gaat nog navragen wat ze in het ziekenhuis gedaan hebben om zijn conditie te verbeteren).
Pater Henk krijgt geen behandeling tegen  Non Hodgkin. Hij heeft geen pijn.
De verwachting is dat zijn gezondheid geleidelijk aan door de aandoening achteruit zal gaan en dat zijn kracht zal afnemen.
Pater Archie, vraagt of wij voor hem willen bidden.

Op 6 augustus kregen we dit bericht van pater Henk Groenewegen, Filippijnen
Pater Henk is de laatste 3 dagen een stuk minder sterk. Vooral in zijn benen. Hij trilt wanneer hij probeert te staan. De meeste tijd ligt hij nu in bed om te rusten. Hij heeft weinig eetlust. In plaats van zijn maaltijden eet hij nu liever zoetigheid.
Hij heeft medicijnen en supplementen voor Calcium, tegen de bloedarmoede en om eetlust te bevorderen en men overweegt nu om hem vers papaya sap te geven en andere vruchten/groentesappen.

  In juni 2018 was pater Cor Lemmers (Chili) met nog 2 reisgenoten, voor enkele weken in Nederland. Hij logeerde bij zijn familie in Lisse en ook een paar dagen in het Westland bij MOV lid Fia Luiten. Zij is met dit  bezoek een paar dagen naar Delden geweest om een stukje Twente te laten zien. Men heeft o.a. enorm genoten van de zandsculpturen in Warmelo. Ook een bezoekje aan Hoek van Holland inclusief het overvaren naar Future-eland, was een belevenis.

Het veelbewogen leven van zuster Jeannet van Paassen:
En hoe veelbewogen dit was, is sinds kort te lezen in het boek: ” Vijf en Twee”
Mevrouw Map de Koning heeft op een fantastische manier het leven beschreven van ” de blauwe Engel op de motor”.  Heel veel uren bracht ze met zuster Jeanette door in het klooster van Aerdenhout, waar zij is teruggekeerd na vele jaren in Indonesië gewerkt te hebben.
Het boek gaat over hoop, geloof en liefde in het thema ” Leven en Dood”   Het geeft een inkijk in het leven van een religieuze, die dag en nacht bezig is om haar roeping te volgen. Ik, (Fia Luiten) heb er een stukje van mee mogen maken toen ik haar bezocht in Sumatra en mee mocht lopen in het opvang/revalidatie-centrum Harapan Jaya:   Hoop doet leven!
Hoeveel (gehandicapte) kinderen  zij hier een kans heeft gegeven……enorm.
De opbrengst van dit boek (20 euro) gaat   naar deze stichting, waar zij zich haar hele leven, met hulp van velen, heeft ingezet. Heeft u interesse in dit boek: stuur een mail naar fialuiten@hetnet.nl en ik zorg dat uw aanvraag bij zuster Jeanette terecht komt. Op dit moment is men bezig aan de 2e druk.

REGIONALE MOV: met deze groep, hebben we elke 2 maanden overleg en het is goed om te weten waar iedereen in eigen parochie mee bezig is. Belangrijk is dat we als MOV de krachten bundelen. Zo bepalen we  gezamenlijk de invulling voor o.a. Vastenaktie, Adventsactie, en Vredesweek  en hoeft niet elke parochie een eigen wiel uit te vinden.