Brieven

Brieven vanuit de missielanden en/of inmiddels weer in Nederland.

De laatst binnengekomen brief staat hier steeds als eerste afgedrukt.
MOV lid Fia Luiten probeert zoveel en zo goed mogelijk contact te houden met de missionarissen.

Vanuit Malawi: september 2019
Vrienden van Eva Demaya

Het kunnen volgen van goed onderwijs op middelbaar niveau of het volgen van beroepsonderwijs of hoger onderwijs is in Malawi geenszins vanzelfsprekend, ook niet als je een goede leerling bent op de basisschool. Er zijn talloze barrières, waarvan de financiën en afstand tot een school de belangrijkste zijn. In Malawi bestaat niet zoiets als een algemeen toegankelijk leenstelsel voor jongeren die willen studeren.
Christina, Thomas en een aantal andere jongeren hebben geluk gehad. Zijn kunnen toch studeren, met de hulp van het Eva Demaya Centrum. Sommigen krijgen een beurs. Anderen mogen meedoen aan de beroepsopleiding van het Centrum.
In deze 40ste nieuwsbrief vertelt Jacqueline meer over de verschillende manieren waarop Christina en Thomas worden gesteund in het volgen van onderwijs.
Kijk ook eens op onze website www.evademaya.nl,  of op facebook daar is steeds wat nieuws te lezen. Met vriendelijke groet,

Vanuit Benin, Gerard Blesgraaf  20 juni 2019
Lieve Fia en beste Sjors, heel veel dank voor die fijne email die ondanks de mineur tonen toch ook positief is. Ik zou dat positieve nog wat willen aanscherpen. Ik krijg ontzettend veel berichten vanuit Benin ( Leken en geestelijken) om toch maar zo snel mogelijk terug te keren. Hierdoor aangemoedigd heb ik besloten om de 20e augustus terug te keren naar Benin. We zullen zien ter plaatse of het mogelijk is terug te keren naar Karimama. Ik had reeds het plan gemaakt voor een nieuwe kerk. Nu ben ik bezig om de nodige fondsen te verzamelen om de bouw te bekostigen. Ondanks dat ik in België ben heb ik heel veel contact met Karimama. Met Robert heb ik iedere dag contact. Hij vervangt mij nu zo goed en zo kwaad als het gaat in Karimama. Veel priesters van het bisdom verdringen elkaar om de mis  te doen in Karimama. Zelfs de raad van de bisschop is er op bezoek geweest. Om terug te keren zijn ze twee keer in de modder blijven steken. Ze hebben zelfs moeten terugkeren naar Karimama. Uiteindelijk zijn ze toch terug gegaan naar huis. Dat is heel goed. Zo zien ze welke moeilijke missie Karimama is. Fia en Sjors ik wens jullie heel veel sterkte toe en heel veel geloof. Bidden helpt echt. Ik bid voor en met jullie. Gerard onverwoestbaar..

Vanuit Benin, Pater Gerard Blesgraaf, 19 juni 2019:
Beste allemaal, even een klein berichtje. Ik ben weer voor een korte periode in België en Nederland. Het komt vooral omdat mijn provinciaal zich zorgen maakt om de missionarissen met een lichte huidkleur. De djihadisten zoeken die vooral op om te doden. Eén medebroeder werd reeds vermoord in Burkina Faso en een ander ook in Burkina Faso door een aan de deur gezette kok en een derde zwaar gewond door diezelfde kok. De provinciaal vond het beter dat ik mij enige tijd zou terugtrekken uit Karimama. Sterk rood gekleurde zone. Zo profiteer ik ervan om een medische controle te doen in Nieuwegein. Ik verblijf nu tot 20 augustus in onze missieprocuur in Boortmeerbeek. Mijn laptop werkt altijd. Heel hartelijke groeten. Père Gérard.
Bericht op 20 juni 2019:
Beste allemaal, even een klein berichtje. Ik ben weer voor een korte periode in België en Nederland. Het komt vooral omdat mijn provinciaal zich zorgen maakt om de missionarissen met een lichte huidkleur. De djihadisten zoeken die vooral op om te doden. Eén medebroeder werd reeds vermoord in Burkina Faso en een ander ook in Burkina Faso door een aan de deur gezette kok en een derde zwaar gewond door diezelfde kok. De provinciaal vond het beter dat ik mij enige tijd zou terugtrekken uit Karimama. Sterk rood gekleurde zone. Zo profiteer ik ervan om een medische controle te doen in Nieuwegein. Ik verblijf nu tot 20 augustus in onze missieprocuur in Boortmeerbeek. Mijn laptop werkt altijd. Heel hartelijke groeten. Père Gérard.

Pater Gerard Blesgraaf,  Benin, 12 mei 2019
Pater Gerard schrijft: Het wordt heet in Karimama. De temperatuur is nu 43°C. Maar ook de djihadisten zijn zich aan het organiseren. Mijn Provinciaal denkt dat het beter is dat ik een tijdje uit Karimama verdwijn. Eén martelaar is al genoeg. Ik denk dus een tijdje naar Boortmeerbeek te komen. We zien wel. Houden jullie je heel goed en veel goede moed.
Gerard in Karimama.
Bericht op 20 juni

Vanuit Ghana: Aloys Janssen (plaats ingenomen van Wies Dorgé, schrijft over de jongen
Cobine Emanuel 
 uit Golokuati, Voltaregio, Ghana. april 2019.
Bij het lopen door een van de dorpen rond Golokuati, zag ik een kind een beetje ineengedoken en afwezig zitten achter een muurtje. Toen ik even later weer langskwam zat hij er nog steeds. Bij navraag bleek dat hij gehandicapt was en dat weinigen zich om hem bekommerden. “Ga weg en blijf zitten” zijn de woorden die hij het meeste hoorde.
Wie is Cobine eigenlijk??
Cobine is 9 jaar en een jaar geleden, is hij samen met een ouder broertje door zijn moeder afgeleverd bij de vader, waarna de moeder is vertrokken en niet meer is terug gekomen. Cobine heeft een mentale en fysieke handicap, kan niet praten alleen wat geluid uitstoten, kan wel horen en heeft een zwakke motoriek waardoor lopen moeilijk is en hij nogal eens valt. Verder is hij ver achter in zijn geestelijke ontwikkeling. De vader heeft zo’n 15 tot 8 jaar geleden een relatie gehad met de moeder in een andere regio in Ghana ongeveer 200 km van de Voltaregio en na de scheiding teruggekeerd naar zijn Home Town, Agbome. De vader wist dat hij twee kinderen had, maar wist niet dat de jongste gehandicapt was. De vader is een arm boertje wat met een beetje landbouwen maar net zijn kost verdient voor zijn inmiddels nieuwe vrouw waarbij hij twee jonge kinderen heeft. Toen ik de situatie zag en aanhoorde was ik vast besloten dat er iets voor Cobine gedaan moest worden.
Met Cobine ben ik naar een assessmentcentrum in Hohoe gegaan waar is onderzocht wat de mogelijkheden waren voor plaatsing op een instituut. Door zijn geestelijke en lichamelijke beperkingen zou hij naar een speciale school moeten, wat inhoudt dat hij daar dag en nacht verblijft en overdag onderwijs krijgt op zijn niveau. Na veel zoeken in de regio heb ik voor hem een plaats gevonden op de ‘Special School’ in Kpando waar hij dag en nacht kan verblijven. Voor zijn verblijf moesten veel goederen worden aangeschaft, waaronder: matras en beddengoed, onder- en bovenkleding met schoenen en sokken, twee uniformen, eetgerei, toilet-, was- en schoonmaakmiddelen, houdbare etenswaren etc. etc. Verder school- en ouderbijdragen die elke trimester terug komen. Zo heeft Cobine een plaats gevonden waar aandacht voor hem is en hij zich, binnen zijn mogelijkheden, verder kan ontwikkelen.
Na twee dagen werden we gebeld dat hij in de nachturen niet zindelijk was waardoor hij in de nacht Pampers moet dragen. Thuis slaapt hij met zijn ouder broer op de vloer van het huisje en kan hij hem wakker maken als hij naar het toilet moet. Nu ligt hij alleen in bed en weet nog niet hoe hij iemand kan waarschuwen, wat hem nog moet worden aangeleerd. Cobine is zichtbaar blij dat hij nu tussen gelijkgestemden is. Gaat overdag naar school en buiten de school-uren valt hij onder toezicht van een van de huismoeders die op het instituut verblijven. Het instituut heeft aangegeven veel voor hem te kunnen betekenen in zijn lichamelijke en geestelijke ontwikkeling. Alle kosten konden worden betaald uit het budget wat Wies en ik hebben gekregen van MOV uit Honselersdijk. Verder zal Cobine voorlopig blijven vallen onder het opleidingsbudget, waar we school-en college gelden uit betalen voor high potentie jongeren uit arme gezinnen.
Vanuit Ghana wil ik bestuur, alle medewerkers en ondersteuners van MOV hartelijk bedanken.
Aloys Janssen, Ve-Golokuati, Voltaregio Ghana.

Vanuit Benin: Pater Gerard Blesgraaf, april 2019
Beste Fia en Sjors, zaterdag avond voor Palmzondag. Ik heb juist mijn preek voor morgen af en ik dacht aan het begin van de Goede Week. Ik weet niet waarom maar ik dacht meteen aan jullie. Met reden want het is alweer lange tijd dat we elkaar schreven. Hoe gaat het met jullie, met de gezondheid? Met de kinderen en kleinkinderen? Hier gaat alles goed. Deze week hebben onze kinderen het “examen blanc” gedaan. Het schijnt dat de resultaten heel goed zijn voor de kinderen van onze school. Maar dat zullen we uiteindelijk zeker weten als de resultaten bekend zullen zijn na drie weken. De laatste tijd krijg ik ook veel telefoontjes van mijn Provinciaal. Na de moord op onze medebroeder Cesar, zit de schrik er bij hem goed in. Vooral omdat onze streek in de “zone rouge” ligt. Ik heb  voor hem onze Commissaris van de Republikeinse Politie gehaald om hem te overtuigen dat het hier heel rustig is  en de situatie onder controle. We hebben dus hier, ondanks de geruchten, niets te vrezen. Maria hulp der Kristenen, beschermt ons goed als een moeder. Daar vertrouwen wij op. Karimama is de armste streek van Benin. Er zijn meerdere ouders die het schoolgeld van de kinderen niet kunnen betalen. We moesten heel dikwijls tussen komen. Vooral voor de salarissen van de leerkrachten (24) Maar daar heb ik gelukkig een goede oplossing gevonden. Ik schreef een beetje naar links en rechts. Een Nederlandse organisatie helpt mij nu. Voor iedere leerkracht kreeg ik 25 Euro’s per maand boven hun salaris. “Dat geeft de burger moed”. Zo draaien we dus “gewoon” door, zelfs met de hitte hier (43° C). Ik wens jullie nog een heel goede Goede Week toe en een heel vrolijk en mooi Paasfeest. Houden jullie je heel goed , goede gezondheid en heel hartelijke, dankbare groeten vanuit Karimama. Gerard in Karimama

Stichting Yamaru, Sumatra januari 2019
Het bestuur van Yamaru Nederland is de MOV zeer erkentelijk voor het mooie bedrag dat in december is overgemaakt. Ook nu broeder Han Gerritse voorgoed naar Nederland is gekomen (woont in Voorhout)  draait alles op een hele positieve manier verder.  Op de website www.Yamaru.nl kan iedereen via foto’s en een videoreportage getuige zijn van de resultaten van de giften. U treft daar ook de laatste nieuwtjes aan en alle informatie over de kinderen in Sayap Kasih. Ook is de stichting te vinden op Facebook.com/Yamaru.nl. In december j.l. is Michelle Borsboom op bezoek geweest en binnenkort zal zij in een nieuwsbrief daar alles over vertellen. Het is fantastisch om de ontwikkelingen in Indonesië te kunnen laten zien. Zo ziet men ook het resultaat van onze MOV bijdrage aan dit goede werk. Hartelijk dank!

Stichting Masakhane Zuid Afrika december 2018:  Actie: Schaduw voor de kinderen
In Zuid-Afrika is het nu zomer. De temperaturen lopen dan hoog op. Buitenspelen in deze warmte is haast onmogelijk. Tenzij schaduw verkoeling geeft. Dat is nu precies wat de kinderen van onze kleuterschool in de township Mmakuanyane nodig hebben. U kunt ze daarbij helpen.
Afdak
Afgelopen maand bezochten twee leden van Masakhane de projecten in Zuid-Afrika die wij met giften vanuit Nederland steunen. Wat hen opviel is dat de kinderen van de kleuterschool maar kort buiten zijn omdat het zo warm is. Er is een boom die maar heel beperkt schaduw geeft op het terrein. De juf en kinderen hebben behoefte aan een goede, ruime schaduwplek. In een gesprek hierover ontstond het idee van een afdak. Een schaduwplek waar alle 30 kinderen onder kunnen spelen.
Wij vragen uw steun voor het bouwen van dit afdak. Elke gift -groot of klein- is van harte welkom. Uw bijdrage kunt u overmaken naar Stichting Masakhane NL51 TRIO 0197844006 o.v.v. actie schaduw.
Zo bouwen we samen aan een betere toekomst van de kansarme kinderen in Zuid-Afrika. Alvast hartelijk dank voor uw steun.
Met vriendelijke groet,
Thérèse van Rossum, (Voorzitter Stichting Masakhane)

Zuster Jeanette van Paassen met bericht uit Harapan Jaya in Indonesië, december 2018
“Gun elkaar het goede en leef in vrede met elkaar”
Er waren dit jaar hier weer veel goede gevers van hier. Samen met alle medewerkers was het een feest om hierdoor aan reen beter leven  voor de mensen te kunnen werken. Dat deed dit jaar ook onze plastische chirurg Michiel Vaandrager, die voor de 25e keer belangeloos kwam opereren. Er zijn ruim 200 mensen geholpen. De patiënten kwamen uit alle windstreken:
Bali, West Timor, Ambon, Nias, Atjeh en Noord Sumatra. Via Harapan Jaya Nederland kwam veel hulp naar hen toe. Samen met hen, dank ik u hiervoor. Zo kon de 5 jarige Aggiat Marbun, na het ontvangen van beugels en krukken voor zijn poliobenen, uiteindelijk naar de universiteit.
Door bemiddeling van de minister van Sociale Zaken werkt hij nu in Djakarta en is sinds kort getrouwd. Dit traject heeft hij in 16 jaar doorlopen. Dank zij u heeft hij zijn doel kunnen bereiken. Namens het bestuur, medewerkers en patiënten wens ik u Zalig Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar. Vrede en alle goeds!  zuster Jeanette.

Pater Gabriel Hofstede, Garahuns, Brazilië december 2018
Het is weer december en voor we het weten is ook dit jaar weer voorbij. Er zijn weer zoveel mooie dagen geweest. Ik heb leuke en gezellige bezoeken  met een plechtige Eucharistie in de kathedraal en jullie hebben er voor gezorgd dat ik weer veel mensen gelukkig kon maken. Een paar momenten wil ik in herinnering brengen omdat ook jullie er op een of andere manier bij betrokken waren.
Op 19 maart werd hier het 100 jaar bestaan van het bisdom gevierd in de Kathedraal. Na de viering werden er eremedailles uitgereikt aan personen of instellingen die in de loop der jaren belangrijk zijn geweest, of nog zijn. Toen ik ook werd geroepen om als “Pai dos pobres” (vader van de armen) een medaille in ontvangst te nemen, ging iedereen staan en kreeg ik een daverend applaus. Dat applaus was ook voor jullie. Jullie hebben het mogelijk gemaakt om iets voor de armen te betekenen. Ik denk aan Stichting Vamos Schipluiden, Stichting Voortzetting Thaysa, Stichting Koos Ammerlaan, Stichting Waaijerfonds, Stichting Trap in Uden en MOV Honselersdijk. Veel giften kwamen via ons economaat in Roosendaal. En niet te vergeten: al die pakketten die mijn schoonzus Toos klaarmaakte, opstuurde of meegaf met kleding en speelgoed. Verder nog die geen bekendheid wensen. Een indrukwekkende lijst die mij tot Pai dos Pobres maakte.
Wat mij overviel in de Kathedraal van Garanhuns, gebeurde ook in Monteiro. Daar werd ik uitgenodigd om mijn 85e verjaardag te vieren. Een hele groep onderwijzeressen hadden na de viering een receptie georganiseerd met de nodige cake en frisdrank. Interessant was het feit dat al deze onderwijzeressen een shirt droegen met een foto van mij , met als onderschrift: een engel in ons leven!
Op alle mogelijke manieren werd tot uiting gebracht: als we U niet hadden gehad, waren we nooit zo ver gekomen. Ook daar stond ik een huldiging in ontvangst te nemen namens jullie allemaal.
Zoals altijd maakte ik hen duidelijk dat ik slechts een brugfunctie vervul, een brug tussen jullie welwillendheid en de noden hier. Bij deze dus: allemaal hartelijk bedankt.

Verschillende keren schreef ik over de Fazenda da Esperança, een instelling waar drugs en alcoholverslaafden zich los kunne maken van hun verslaving. Ik schreef jullie over Beatriz: ze was 12 jaar toen ze negen jaar geleden op de Fazenda kwam. Ik heb haar altijd begeleid, want het was voortdurend vallen en opstaan. Op dit ogenblik schijnt het dat ze tot rust gekomen is. Ze is nu 21, leeft met haar vriend Marcio in de binnenlanden (hier 500 km vandaan) en heeft een baby van ruim 2 maanden. Als ik in de gelegenheid ben, ga ik hen opzoeken.
Er zijn intussen meer dan 100
van dei Fazenda’s in Brazilië, maar ook in andere landen. In september is er een Fazenda geopend in de Achelse Kluis. In die abdij zijn nog maar 2 monniken en die hebben hun abdij voor de Fazenda opengesteld. De gebouwen van de Abdij staan op de gronden van België en Nederland. Hugo van de Broek, mijn grote steun hier, was op vakantie in Nederland toen hij op zijn laatste vakantiedag hoorde van de plannen van de Achelse Kluis. Hij ging er naar toe en ontmoette daar de oprichter van de Fazenda’s: de Duitse Franciscaan Hans Stapel, die graag wilde dat Hugo bij de opening zou zijn. Maar Hugo is op het ogenblik voorzitter van het dagelijks bestuur van de Kinderopvang en kan niet altijd weg. Wie weet voelt een van jullie zich geroepen om eens te gaan kijken!
Zoals velen van jullie weten hoop ik op 2 februari a.s. mijn 60 jaar priesterschap te vieren. Dat wordt een groot feest en om dat aan te dikken komt er een afvaardiging van 12 man uit Nederland om niet alleen in Garanhuns, maar ook in Monteiro en Campina Grande, feest te vieren. Op 28 april, zondag na Pasen wordt het feest in Schipluiden gevierd, samen met mijn broer Nico, de Karmeliet die zijn gouden feest dan  viert.
Er zijn jongeren uit Schipluiden die mee willen vieren en toen ik zojuist schreef over Beatriz, kreeg ik een telefoontje van haar: ze komt op 2 februari met Davi, haar zoontje naar het feest in Garanhuns. Dat kan leuk worden.
Minder leuk is het bericht dat ik kreeg over het overlijden van mijn zwager Bep Rijgersberg. Voor hem was het ongetwijfeld een zegen, na zoveel lijden. En hij was er, naar eigen zeggen, helemaal klaar voor. Maar hij laat natuurlijk een lege plek achter en daar zal mijn zus Lenie aan moeten wennen. Bep was een ontzettend gezellige vent en als zo iemand dan wegvalt is dat een groot gemis. Maar zijn rust is onze troost. Lenie: sterkte. We bidden voor jullie.
Intussen staat het Kerstfeest en Nieuwjaar voor de deur. Ik wens jullie van harte een Zalig Kerstfeest en voor het Nieuwe jaar veel kracht en sterkte, veel geluk en vrede.
Na de laatste presidentsverkiezingen hier, ziet het er vooral voor de armen niet rooskleurig uit: het zal moeilijk voor ze worden. We hopen en bidden dat er betere tijden aanbreken, daar zullen we ons voor blijven inzetten.

Met hartelijke dank en vriendelijke groet: Pater Gabriel Hofstede (adrianuscssr@yahoo.com.br

 Zuster Raymunda van Velzen (zat voorheen in Malawi, woont nu Amersfoort)
beste Fia, MOV
het is klungelen met een hand en de andere vol pijn, maar heel hartelijk dank voor het mooie bedrag voor de school in Malawi. Het is geweldig wat jullie allemaal bereiken met die winkel.
Ik heb weer de halve dag in het ziekenhuis gezeten en ga morgen wel naar kantoor om te horen of het geld al binnen is .Mijn arm is drie keer in het gips gezet want er zaten zenuwen knel.de pijn was ondraaglijk. Nu zit de arm in een brace maar we zijn er nog  lang niet.
We doen  ons best. Als ik weer eens in het Westland ben neem ik contact op met je, ik bel wel .
lieve groet en vooral dank, Zr Raymunda.
________________________________________

Vanuit Indonesië via Johan Pater Verbeek, (december 2018)
Pater Johan bracht deze brief mee:
Vrede in de Heer, Ik ben zuster Maria Anastasia in het diocees van Larantuka. Elke dag komen gelovige mensen voor de aanbidding en nemen deel aan de beleving van de Passionisten-spiritualiteit. Veel van deze mensen hebben diverse noden en ik zou graag willen helpen, maar dat kan ik niet alleen. Met Gods hulp en uw steun kan ik iets tot stand brengen, voor de mensen, de zielen, roepingen en de groei van het geloof. Door middel van deze brief vraag ik financiële hulp om jonge studenten te begeleiden in de beleving van hun geloof en in de menselijke vorming. Wat we nodig hebben is een plaats om de vrouwelijke studentes te ontvangen. Niet alleen voor hen die een religieuze roeping voelen, mar ook zij die elke dag komen om advies voor de vele problemen die zij ondervinden. Daarnaast is er ook plaats nodig voor de vele zieken therapie nodig hebben.
Voor uw aandacht en liefde ben ik u zeer dankbaar.
Zuster Anastasia del Adellorato.
NB Pater Johan heeft de tekeningen van de lokalen  laten zien.

Vanuit Malawi:
Mede namens Jacqueline Kouwenhoven in Malawi willen wij u hartelijk dankzeggen voor uw gift van € 3.500,00. Wij zijn erg dankbaar voor uw gift en verzekeren u dat het geld op een verantwoorde wijze besteed gaat worden.
Met vriendelijke groet
Namens Jacqueline: Ria Jongerius , Eva Demayastichting

Vanuit Brazilië:
Beste Fia, beste MOV
Hartelijk dank voor het mooie bericht en de financiële steun. Ik stuur jullie een foto van de drieling, maar ik moet hiervoor nog even de gelegenheid krijgen en de hulp die daarvoor nodig is. Een ander moet dan de foto op de computer zetten en versturen. Hoe dan ook: je krijgt de foto.
Nogmaals hartelijk dank en vriendelijke groet, Pater Gabriel Hofstede

Vanuit Nederland: Zuster Jeanette van Paassen. (november 2018)
Lieve vrienden,
Het is fijn als je zo nu en dan weer bericht krijgt dat de MOV gaat uitdelen. Er zijn nog steeds mensen die dat geweldig vinden.
Vorig jaar vroeg ik voor Delima, (maar eigenlijk heet ze Roida) een jonge weduwe met twee kinderen met polio-benen. Zij kon alleen met twee krukken lopen. Ze heeft de bijdrage van 1000 Euro gebruikt voor een beter onderkomen en voor schoolgeld voor haar 2 kinderen.
Heel erg bedankt daarvoor.
Ook de patiënt die een nieuw trommelvlies in haar oor kon zetten is heel blij: ze kan weer horen! De borduurmachine die we van jullie bijdrage aan konden schaffen is geweldig en wordt elke dag gebruikt.  De mode is hier nog steeds verweven met heel veel borduurwerk op elk stuk kleding.
Jullie van de MOV, kunnen nauwelijks bevroeden wat dit allemaal betekent voor de mensen daar. Fia misschien wel, want zij heeft het aan de lijve ondervonden tijdens haar bezoek aan Harapan Jaya.
Rokaya, ook bekend bij jullie, de jonge  vrouw,  die ondanks haar handicap prachtige kaarten schilderde, heeft inmiddels 2 kinderen. De oudste is een gezonde dochter, die heb ik destijds nog gezien. Wat het 2e kindje is, weet ik niet. Wel dat het gezond is, dat lees Ik op Face-book.
Het gaat goed in Harapan Jaya. Zuster Leonie, die nu directrice is, doet het heel goed en daar ben ik blij om.
In de hoop dat u  veel plezier en vreugde  beleeft aan  het beter verdelen in de wereld.
Warme groeten van zuster Jeannette

Vanuit Benin: Robert Boton, rechterhand van Pater Gerard Blesgraaf 19-07-2018                   Lieve  Fia, Ik heb u en de MOV leren kennen toen u Pater Gerard Blesgraaf een bezoek bracht en u kent onze situatie. Ons dorp Karimama is een achtergebleven gebied van Benin. Mede door de steun van Pater Gerard , de Honselersdijkse  en Regionale MOV is er al veel gebeurd: een kerk, waar moslims en Christenen samen komen, een lagere school en een school voor voortgezet onderwijs.
Karimama, onze gemeente, ons dorp, de uithoek van Benin,  blijft altijd geïsoleerd. En daar trekt de Staat zich niets van aan.
Alle leraren en functionarissen die, vanuit het midden en zuiden naar Karimama  worden gestuurd om er te werken, weigeren dit omdat er helaas geen huisvesting is en mogelijkheden tot ontspanning. Voor deze mensen en voor allen die Karimama zouden willen bezoeken, willen wij graag een huis bouwenwaar men een veilig en aangenaam onderdak kan vinden en elkaar ontmoeten. Dat helpt ook om Karimama te ontwikkelen en te openen voor de buitenwereld.
Kortgeleden heb ik met eigen middelen een terrein gekocht en er een muur omheen gezet. Maar mijn mogelijkheden zijn zeer beperkt. het is daarom dat ik aan pater Gerard Blesgraaf om met mij sponsors te zoeken die mij willen helpen om dit project te ontwikkelen. Het zou geweldig zijn als we ons dorp op de kaart kunnen zetten en u zou ons een grote dienst bewijzen als u ons hier mee wilt helpen. Met heel mijn hart vraag ik om steun om dit opvanghuis te bouwen. Mag ik op u rekenen en op allen met wie u dit project wil delen.
Ik wens u van harte het allerbeste en een goede gezondheid toe.. Hartelijke groeten en blijven wij verenigd in gebed.
Robert Boton

Vanuit Nederland van Annet Lutz namens broeder Han Gerritse Project Indonesië
Hallo Fia/MOV
Wat fijn dat jullie ook dit jaar weer aan de kinderen denken. Wat een mooi bedrag. Het 2e huis is helaas nog niet gestart. We hebben in de afgelopen vele jaren wel ondervonden dat er in Indonesië heel anders wordt gewerkt dan in Nederland. Geduld dus!!
We hopen echt het komend jaar van start te gaan met de bouw van Sayap Kasih nummer 2.
Vorig jaar november ben ik bij de kinderen geweest en het valt me elke keer weer op dat de kinderen er zo schoon en goed verzorgd uitzien.
Onze kerstactie dit jaar is een ” opgeknapte doucheruimte”. Die ziet er niet uit. Alles moet echt worden opgeknapt en we willen ook heel graag  douchebrancards. Kijken jullie wel eens op onze website? Dat is: www.yamaru.nl. Daar wordt alles opgezet van wat er hier en daar gebeurt.
Ook op Facebook.com/Yamaru.nl   staan veel foto’s en kort nieuws.
Fia,  namens iedereen van Sayab, heel hartelijk bedankt en misschien kom ik weer eens op jullie kerstmarkt en neem ik broer Han mee.

Vanuit Indonesië: Pater Johan Verbeek april 2018
Beste zus, familie en bekenden. Allen zalig Pasen. Ervaar de verrijzenis van Jezus in je omgaan met je buren. je mensen om je heen, de wereld op je levensweg met uit te zien naar een ontmoeting met jezus in de voltooiing van ons leven in Zijn eeuwig leven.
Moge het u allen god gaan in dit nieuwe leven. Momenteel ben ik op reis : Flores, Timor (Kupang) en donderdag naar Denpasar en maandag naar huis: Malang.
De reis van  Pater Mark Robin, onze provinciaal Nederland, is begin september. Nu neem ik zelf afscheid van goede bekenden. Tevens deel ik mee dat  CP Indonesië begonnen is met de bouw van een opleidingshuis  bij het retraitehuis in Nilo-Maumere-Flores.  Ik hoop dat ik t.z.t. dit huis in kan zegenen. Met pater Mark Robin ga ik in september naar de missie op Borneo. Dan naar Flores en weer terug naar Jakarta vanwaar ik op maandag 24 september vertrek naar Amsterdam. Aankomst dinsdag 25 september. Allen een goede gezondheid en tot ziens.
Johan.

Vanuit Malawi 11-10-2018:  Eva Demaya stichting:
J
ongeren slagen voor de beroepsopleidingen 2017
Op het Eva Demaya Centrum zijn in 2017 voor het twaalfde jaar op rij tien jonge vrouwen en mannen opgeleid tot het uitoefenen van een zelfstandig beroep van kleermaakster, timmerman, fietsenmaker en tinsmid. De beroepsopleiding geeft deze weesjongeren een goed toekomstperspectief binnen hun eigen dorpsgemeenschap.

Uitbreiding middelbare school
Het verbeteren van onderwijsmogelijkheden voor de jeugd en jongeren in Noord Malawi is een van de belangrijke doelstellingen van het Eva Demaya Centrum. Op dit moment worden 2 nieuwe lokalen gebouwd voor de middelbare school van de gemeenschap van Kamphenda. De uitbreiding van de lokalen betekent letterlijk meer jaren middelbaar onderwijs voor de jongeren.

Vanuit Goluaki, Ghana 10-03-2018
Hallo Fia, hier in Golokuati is alles oké. Het regenseizoen is begonnen dus de grootste hitte is over. De studenten zijn allen op de scholen en komen voor Pasen naar huis. Dan komt de drukte hier weer want 3 weken later moeten ze weer naar school als de school gelden betaald zijn. Ook zijn er altijd mensen die nu al langskomen die weten dat ze door familie omstandigheden, vaar een overlijden en de kosten van de begrafenis, nu even niet het geld hebben voor school. Ik probeer dan deze tijd voor hen te overbruggen zodat de kinderen niet van School gestuurd worden en een heel jaar over moeten doen. Dus we zijn hier heel blij met de Steun van MOV Bedankt hoor en groetjes uit Golokuati.

9 Mei ben ik weer terug in Nederland en zal dan zeker contact met je leggen.
Met Wies is alles goed en ze doet het goed in Tilburg. Ze heeft de winter goed doorstaan. Dat is even anders dan de 35 graden die het hier is in de winter tijd in Nederland.
Nogmaals Hartelijke groeten en een dank aan alle vrienden van MOV.
Van Aloys Janssen , Ghana Golokuati.

Vanuit Tanzania  6 maart 2018
Lieve Fia, George en alle leden van de MOV,
Eerst veel dank voor de wensen met mijn verjaardag, ja wel een beetje gevierd met een van onze jonge zusters { van Ivoor kust) die hier de kiswahili taal studeert en moet bijkomen  van een kogel schot in haar been. Dat gebeurde in Nairobi de dag voor de Kerst, Ze loopt nog wat mank, erg vervelend.

Dan weer heel veel dank aan jullie allemaal  voor het geld dat jullie van de MOV me in Dec 2017 stuurde. Een bedrag van  3,000.- Euro  Heel, heel veel dank! Daar kunnen we weer heel veel mee doen en de Euro staat hoog op het moment. Ik weet niet hoe ik jullie kan bedanken voor deze geweldige hulp aan de vrouwen en onze melaatsen.
Van de melaatsen zijn er tot op tot heden nog  rond de 100 en dan jonge albino vrouwen die ook in het kamp wonen.
De kleuterschool draait altijd nog op volle toeren en het oudste kind  van Renatus (goede en trouwe hulp van de zuster) gaat er nu ook naar school.
Dit jaar hebben we 12 vrouwen voor de cursus, er zijn verschillende zusters die de Catechisten opleiding volgen. Er zijn dus 12 echtparen en een heel stel baby’s en kleuters.
Het water project draait goed, helaas moesten we verschillende kranen dicht draaien vanwege de niet betaalde rekeningen.  Het moet op eigen krachten draaien en Renatus doet zijn werk prima. Hij houdt de machines goed in de gaten.
Op het moment is de politiek in het land  zorgelijk  en we bidden dat dat we de vrede niet gaan verliezen.
Positief is dat er meer aandacht is voor medicijnen en schoolkosten. En er word beter gelet op valse documenten.
Ik wens jullie allemaal weer veel goeds, gezondheid en vreugde in het leven. Hartelijke groet en veel dank.
Zr. Anna Brigitta.

Vanuit Benin 03-02-2018
Lieve Fia, ik zag op de site van de MOV/Honselersdijk dat er nog niemand iets had ingestuurd in 2018. Ik zou dat dan heel graag doen, vooral omdat we nog heel erg fier zijn op het nieuwe College dat we met de hulp van de 11 parochies van het Westland en omgeving (Rijswijk, Delft) hebben mogen bouwen. Het College doet het prima en tellen veel bezoekers. Leraren en leerlingen en ikzelf wensen alle parochianen van het Westland van harte een Zalig en Vreugdevol en succesrijk 2018 toe. Natuurlijk blijven wij ons wel bij u aanbevelen want een College dat goed draait heeft vele behoeften; boeken, schriften, bics,krijt, fotokopieën, computers enz. enz. Vandaag kreeg ik van de ING het bericht dat ik mij weer van mijn rekening kan bedienen. Door een diefstal bij de Post waren bepaalde documenten niet aangekomen . Ik kan dus nu ook zien, hoe edelmoedig de vrienden en vriendinnen van het Westland zijn. Heel veel dank voor de mooie financiële bijdrage van de MOV.
Hartelijk gegroet en ondersteunen wij elkaar. Op mijn gebed en zegen kunt u altijd rekenen. Pater Gerard Blesgraaf in Karimama/Benin.

Vanuit de Filippijnen   februari 2018
Via de familie van pater Henk Groenewegen hoorde de MOV dat Pater Henk ziek is.Van nicht Tonnie van Haastert  kregen we het volgende bericht: De PA uitslag van het beenmerg onderzoek wijst op diffuus grootcellig B cell lymfoom, of te wel Non Hodgkin Lymfoom. Afhankelijk van zijn klachten/ bloeduitslagen en beeldvormend materiaal (röntgen) kan het exacter ingedeeld worden. Welk type Non Hodgkin Lymfoom? Zit het alleen in het beenmerg of ook in lymfklieren/ organen. Dit bepaalt de behandelingsopties en prognose. Dit wordt dus met chemotherapie behandeld.
Wel heftig voor oom Henk. Ik begrijp dat hij hier nog niet zelf van op de hoogte is. Vandaar dus zijn lichamelijke zwakte en bloedarmoede.
Na een bezoek van familie aan hem  op 27-02-2018:
Een kort verslag van onze reis naar de Filipijnen. 8 dagen zijn wij bij onze broer pater Henk geweest. Zijn gezondheid was erg beroerd. Met de Kerst is hij met longontsteking naar Manila gebracht vanuit zijn standplaats Angele City. 80 km van de hoofdstad. Doordat hij erg ondervoed was en dementeert waren de eerste stappen daar geen gelukkige.
De huishond sprong tegen Henk op en daardoor viel hij. Zijn pols was op 2 plaatsen gebroken. Daar door kwam hij in het ziekenhuis terecht. Daar werd ook een longontsteking en later ook TBC geconstateerd. Na 12 dagen met 4 pillen per dag 6 maanden lang kwam hij nog steeds erg verzwakt in het patershuis terug. Hij kreeg daar een eigen kamer en een verzorging van 24 uur per dag.
Hij zag naar onze komst uit en doordat ons nichtje Carmen met medische kennis  met ons mee reisde, hebben we die week heel wat kunnen bereiken in de aanpak voor verbetering van zijn toestand.
Door de super slechte toestand van zijn gebit  had hij waarschijnlijk al lange tijd te weinig gegeten. Zodra zijn gebit problemen gaf schoof hij de rest van zich af en leek het of hij voldoende op had. Hij werkte een blik koekjes in 2 dagen naar binnen. Maar dat is allemaal zoet en er zit niets in. Carmen, die goed Engels spreekt, ging met de verzorgers aan de slag om fruit in een blender en yoghurt te geven.
We hebben bij de provinciaal er op aangedrongen dat er een echte tandarts naar zijn gebit kijkt. En als het mentaal kan dat er gesaneerd wordt, voordat er een geweldige ontsteking is. Ze zeggen alle medewerking toe. We dachten de laatste dag dat we er waren en dat het wat beter ging. Het gips is er af en 3 x per week gaat hij naar de fysio, wij zijn ook 3x mee geweest. Hij wordt intensief behandeld met warmte en dan oefeningen tot de pijn grens.
Hij gaf in het bijzijn van ons en een pater aan, dat hij in de Filipijnen begraven wil worden, dus geen terug keer naar Nederland.

Van de €100,– die we van de MOV Honselersdijk meekregen, hebben wij een stok met 4 pootjes gekocht voor direct gebruik en een rollator. Over een paar weken, als het met de pols beter gaat kan Henk de rollator gebruiken. Wij hebben een intensieve week met Henk gehad. En we hopen, en daar vertrouwen wij op dat de alarmbellen nu aan staan !!!
De verzorgers, vier dames  en twee heren, zijn beslist van goede wil en zullen er alles aan doen om de aangegeven verbeter punten in de praktijk te brengen. Dank voor jullie aandacht. Hier enkele foto’s. Voor meer informatie graag berijdt.
Groeten Piet en Tonny en Nichtje Carmen Groenewegen  Tel.0174 626054

Vanuit Malawi: december 2017  Jacqueline Kouwenhoven
Beste MOV leden, Van harte bedankt voor de donatie van €3000 voor ons werk op het Eva Demaya Centrum. De steun die we opnieuw van jullie hebben mogen ontvangen is enorm bemoedigend. Ook namens al de zieken, kinderen, ouderen en behoeftigen hier mijn hartelijke dank! Vanuit Malawi wens ik jullie allen een Zalig Kerstmis toe en een zeer Gelukkig Nieuwjaar! Hartelijke groeten and a big hug,  Jacqueline

Zr Raymunda van Velzen (niet meer werkzaam in de missie, maar wel nog betrokken bij haar werkplek): Hallo Fia en leden van de MOV. Van harte een dikke, dank je wel ,  voor de 1000-Euro voor de te bouwen kleuterschool. Het was voor mij ook een tegenvaller dat er niet gebouwd werd , maar we hopen het volgend jaar beter.  Een ding is safe , het geld is veilig en wordt niet voor iets anders gebruikt. Met mij gaat het weer aardig goed al ben ik nog niet 100% want de nawerking van die zware prednison duurt nog voort. Hoop dat dat ook snel over is. Beste Fia , nogmaals dank en jullie kunnen trots zijn op je werk en dat al zoveel jaren !! Lieve groet , Zr Raymunda.

Project Masakhane Zuid Afrika Beste Fia. Hartelijk dank voor de gift van MOV. We zijn blij verrast en heel dankbaar dat jullie 2000 euro hebben gedoneerd voor ons project. Mede namens de kinderen uit ZuidAfrika willen wij jou en alle vrijwilligers van MOV Honselersdijk hartelijk bedanken. Door jullie inzet van het afgelopen jaar is dit mogelijk geworden. Super!
Wij wensen jou en de andere vrijwilligers van MOV een gezellige jaarwisseling toe en alle goeds en gezondheid voor 2018. Met vriendelijke groet, Anja van Rijn  StichtingMasakhane

Vanuit Brazilië 02-11- 2017 Pater Aad Zwinkels
Beste Fia, Als ik dit jaar nog van  de pot kan meedelen, dan wil ik het geld graag besteden aan armenzorg. Dit is een opgave aan ieder van ons gegeven door Paus Franciscus. En jullie zullen er ook wel weet van hebben dat Brasil in een grote economische en politieke crisis is geraakt, met snelle teloorgang van welvaart. Enorm veel mensen worden ontslagen , zonder werk, zonder verdiensten, zonder bijstand. En deze crisis zal nog verergeren. Het geld zal dus besteed worden aan het geven van een “sesta Básica”.Dat is een voedselpakket voor een maand voor een noodlijdend gezin. Voor een ander zijn er medicijnen nodig. En ook vaak gereatrische luiers voor oudere en zieke mensen. Dat is een grote onkosten die het gezin vaak niet aankan. Dat is een heel concrete bijdrage in deze tijd van economische terugslag, die natuurlijk eerst de kleine man treffen. Hopelijk is het goed uitgelegd en bij voorbaat mijn dank. Alle opgevraagde persoonlijke gegevens zijn dezelfde als vorig jaar. Het geld kan overgemaakt worden naar :IBAN:NL52 ABNA 0416 2441 81 t.n.v.Ned. Provincie v.d.Orde der Minderbroeders, Utrecht. Ten bate van missie in Brasil van frei Ronaldo Zwinkels.

Met hartelijke groeten, Aad Zwinkels, ofm

Vanuit Tanzania: november 2017. Zuster Anna Brigitta
Lieve Fia en George,
Het is lang geleden dat ik iets van je hebt gehoord. Je bent naar een missie land geweest. Is alles goed gegaan?  Wel vermoeiend denk ik. In Sept. heb ik je foto’s en een brief gestuurd maar nooit iets gehoord. Het maakt me zorgen, is alles goed? Mogelijk heb je me geantwoord maar als dat zo is kijk naar het E mail adres. In April hebben ze min computer  gekraakt en verschillende mensen hebben nu het verkeerde E mail adres.
Het moet zijn annabmsola@yahoo.com Hier gaat alles goed al voel ik nu wel de jaren tellen. Vorige week is de cursus in Bukumbi  weer begonnen en deze week allemaal in de klas. Ben benieuwd hoe ze het gaan doen. Ook de regentijd is begonnen en ik hoop dat we dit keer  de riviertjes met water zullen zien. Alles was kurk droog en kan je begrijpen hoe waardevol ons water project is. Renatus is geweldig. Ik ben heel dankbaar voor zijn inzet. Ik hoop gauw iets van je te horen, veel liefs en groeten,
Anna Brigitta

Vanuit Benin: september 2017. Pater Gerard Blesgraaf
Lieve Fia en Beste Sjors, heerlijk zo’n tussendoortje. Het is als een heerlijk kopje soep ter onderbreking van drukke activiteiten. Hier gaat  alles goed. Alleen hebben we ons wel moeten aanpassen aan het teveel van het goede water. Voor een groot deel staat alles hier onder water. Eerst tot aan de knie, later tot aan de broeksriem. Nu begint het water stilletjes zich terug te trekken. We hopen maar  dat de weg genoeg vrij zal zijn zodat de kinderen morgen weer naar school kunnen komen voor een nieuw schooljaar. In ieder geval hebben de ouders al het overstroomde gebied getrotseerd om enkele kinderen in te schrijven. Zelfs de burgemeester heeft drie kinderen in laten schrijven. Hij die zo verschrikkelijk ongeïnteresseerd was in de school van de pater. Als hij nu ook maar het schoolgeld betaalt!

Vorige week zijn we dwars door het water gereden om in Cotonou school- materiaal te kopen. Je vroeg je af of de financiële ondersteuning nog wel nodig is. Ik zou zeggen meer dan ooit. We hebben met behulp van het Westland een prachtig College kunnen bouwen,Het mooiste College van heel Benin, zei de Apostolisch Nuntius bij de inwijding. Maar nu moeten we nog het blok van de Directie af maken. (Bureau van de Directeur en Secretariaat).  Dat was niet voorzien in het project  van de parochies van het Westland en wacht nu op de voltooiing: als de kers op de taart. Dat willen we nog zo vlug mogelijk doen. Daarbij komt ook nog dat vele gezinnen door de overstroming heel veel zijn kwijt geraakt zodat het bijna onmogelijk wordt om het schoolgeld van hun kinderen te betalen. We moeten dus heel dikwijls bijspringen. Ik stop hier. Nog een heel fijne tijd in Chili en hartelijke groeten aan pater Lemmers.
Tot de volgende keer. Pater Gerard Blesgraaf.

Vanuit Ghana: september 2017.  Aloys Janssen, Plaatsvervangster Wies Dorgé.
Dag Fia, leden en medewerkers van MOV Honselersdijk. Vanuit Golokuati schrijf ik, Aloys Janssen, deze mail, ook namens Wies Dorgé. Zoals ik al eerder heb bericht, werkte ik al meer dan 10 jaar samen met Wies in Ghana. Ik heb gezien en ondervonden welk goed werk Wies daar in al die tijd, ruim 43 jaar, heeft mogen doen.
Een van Wies werkzaamheden was de steun aan kinderen en studenten uit zeer arme gezinnen, voor een opleiding om hen zodoende een betere start in hun leven te geven. Ik heb Wies haar taak hier overgenomen en ben, in nauw contact met Wies, doorgegaan op de manier waarop zij de mensen hielp.
A jaren werd Wies gesteund door jullie MOV uit Honselersdijk. Ook het afgelopen jaar hebben jullie het mogelijk gemaakt dat jongelui hier konden studeren. het afgelopen jaar zijn twee studenten geslaagds voor hun Senior High School (SHS).
Voor een van hen, Akor, als Excellent, treffen we voorbereidingen om naar de universiteit te gaan  (studie accountancy) Hij heeft de handicap dat hij veel stottert en daar proberen we in de tussentijd iets aan te doen.
Een andere jongen: Weise, is ook geslaagd voor SHS en zal verder willen studeren aan de lerarenopleiding.
De verwachting is dat student Wisdom in het najaar zal afstuderen aan de universiteit. Vijf anderen zijn nieuw in het studieprogramma van Wis, waarbij we altijd kijken welke steun  de ouders zelf aan de opleiding kunnen bieden. Verder worden ouders gesteund die op een bepaald moment in het studiejaar van hun kinderen niet over voldoende schoolgeld beschikken om het studiejaar af te maken.
Studeren kost vele jaren en we zijn dan ook heel blij dat we de afgelopen jaren steun van de MOV hebben mogen ontvangen en wij hopen dat we in de toekomst ook op deze steun mogen rekenen zodat we  opleidingen kunnen voltooien en steun kunnen blijven bieden aan ouders van arme gezinnen.
Nogmaals hartelijk dank aan u allen en groeten vanuit Golokuati, Ghana
Aloys Janssen.

NB. Wies heeft haar werk in Ghana dan wel neergelegd, maar deze Aloys zet dit zeer bevlogen voort. En we zijn dan ook erg blij dat, toen Wies de MOV persoonlijk in Honselersdijk kwam bedanken, zij Aloys tegelijkertijd aan ons kwam voorstellen.
Voor mensen die het werk in Ghana eens willen bezoeken, is er een mogelijkheid om een huis te huren in Goluaki via Aloys, die dan ook een rondleiding kan organisere

Vanuit Mwanza, Tanzania: september 2017: zuster Anna Brigitta.
Hallo Fia ,George en alle Leden van de MOV, Het is echt weer heel lang geleden dat we iets van Mwanza hebben laten horen. Er was veel te doen en daar naast veel bezoek en zusters om de taal te leren, Ik ben heel druk geweest ook om de machines voor de C.T.C. allemaal weer klaar te hebben.  De jongeren van het Kamp esp. Felix ouders dood met huid kanker ( albino’s)
Een leuke opmerking van een paar mannen: de dag van de sluiting Europa ja!!!! Ik hoorde het en zei: ” neen, de jongens van hier dit dorp.
Alle vrouwen weer met kennis en machine naar huis. Het was een mooie dag en hoop dat ook hun echtgenoten nu goed werk in de buitenstaties gaan doen.
In Oktober hopen we ook een klas voor meisjes te beginnen, dit in een Parochie 90 Km. van Mwanza. Daarnaast ook een Montessori voor de kleuters.. De gebouwen staan er en we proberen deze jongeren in die parochie een kans te geven. Ze zullen een opleiding van 2 – 3 jaar krijgen als ze daar talent voor hebben. Daar zullen ook 7 naaimachines van jullie met tafels van hier naar toe gaan. We hopen op die manier ook de meisjes te helpen om een te vroeg moedershap te voorkomen. Dit is een verschrikkelijk probleem in de stad en in de dorpen.
Thekla gaat altijd nog door met een prima opleiding voor de jongeren. Ook de kleuters in Bukumbi Kamp zijn een vreugde om te zien. Het kamp gaat waarschijnlijk een beetje beter worden maar zeer traag komen de plannen  op gang. Onze vriend de Directeur heeft nu 3 jaar te zitten, hij is veroordeeld voor zijn lange vingers in het kamp.. Pijnlijk maar ja je weet nog hoe dat ging toen jullie hier waren.
Ik zal wat foto’s sturen en die genomen zijn bij de sluiting van de cursus in de C.T.C. (catechisten opleiding)
Ik hoop dat jullie het allemaal goed maken , heel veel dank voor al jullie inzet. Zonder dat sta ik hier echt met lege handen. Hartelijke groet en God’s onmisbare zegen!
Anna Brigitta.

Vanuit Brazilië,september 2017:  Pater Hugo van Steekelenburg
Dat was een goed idee van jou , Fia , om even contact met de missionarissen op te nemen .Je hebt groot gelijk als jij klaagt dat wij missionarissen weinig reageren .Misschien is dat vanwege  het feit dat jullie het altijd zo goed doen , dat wij daar zo aan gewend geraakt zijn en daar gewoon op rekenen. Maar het is toch fantastisch dat die missiewinkel goed functioneert in deze tijd , waar je zo moeilijk op medewerkers kan rekenen. Het MOV blad komt nu ook gekleurd naar ons . Ja dan komen wij altijd veel dingen te weten , die vele familieleden van ons echt niet weten. Dus wees gerust :wij waarderen jullie werk heel zeker , maar  brengen dat niet altijd naar voren .
Met mij gaat het goed . Ik heb zojuist afscheid genomen van mijn nicht Corine , die getrouwd is met Wim van Luyk, de broer van pater Jan van Luyk. Die waren hier samen met Kees van Luyk, die hier is getrouwd met een Braziliaanse. Wij zijn een paar dagen op stap geweest naar Porto Seguro.
Ik zit hier nog steeds in Salinas en ik kan mij dienstbaar maken in de parochie van hier. Ik weet niet of ik dat het volgende jaar weer ga doen, want de jaren beginnen te tellen.Zeg ik lees dat jullie in de maand oktober naar Chili gaan. Komen jullie dan ook naar Brasil? Dat plan was er wel. Wij hadden dat min of meer afgesproken bij mijn laatste bezoek aan Holland . Ik krijg in de maand oktober bezoek van Frank van de Bos en nicht Annelies om mijn verjaardag te vieren. Jullie zijn hier  ook van harte welkom, maar jullie zullen al een reisplan hebben en ik ga met mijn bezoek  ook een beetje op tocht. Wie weet dat wij daar een andere gelegenheid voor hebben.
In ieder geval vond ik het leuk weer iets van de MOV te vernemen. Daarvoor mijn hartelijke dank.
Wij wachten nu weer op die project formulieren, want die steun van jullie kant willen wij niet missen. Er zijn altijd wel mensen en situaties, die op onze steun rekenen , die wij juist via jullie werk kunnen garanderen.
Vele groeten aan jullie en al de medewerkers van de MOV Honselersdijk. Groetjes
Dom frei HUgo

Vanuit de Fillippijnen: Pater Ab van Leeuwen, september 2017
Aan Fia luiten— Mov Honselersdijk
Veel dank voor het bericht’ Ik zal meteen een response sturen. Ik werk nu als SVD missionaris in Abra,  Filippijnen. Wel de laatste jaren met handicaps, vooral mijn Vertigo op hoofd, rug en benen, is erg hinderlijk. Mijn uitrusten?? Ik word op 1 december   89 jaar! Maar er is nog zoveel te doen.  Na een heel zware tyfoon zijn we nog steeds druk bezig  met herstel van een kapel  in Collagoher en enkele huisjes van heel arme mensen. En dan zijn er ook veel  kinderen uit arme gezinnen, die we een kans willen geven verder om te leren op school,  enz…
Mijn heel grote waardering voor uw grote belangstelling, v oor uw grote hulp in het verleden  voor pater Ab van Leeuwen svd.
Met hartelijke groeten Ab van Leeuwen svd

Vanuit Indonesië: Broeder Han Gerritse, sept. 2017
Goedemiddag MOV, Hartelijk dank voor Uw berichtje, wat mij er aan doet denken nog niet gereageerd te hebben op het per email ontvangen MOV boekje. Daar stond weer heel veel informatie in, die ik met interesse heb gelezen.
Wat mijzelf betreft ben ik verhuisd van west Tomohon naar oost Tomohon. We hebben daar een nieuw postulaat en noviciaat gebouwd dat in juni jl. in gebruik werd genomen. De bedoeling was dat ik daar het ‘wat rustiger aan zou gaan doen met alleen de zorg voor een klein museum en het archief. Dat laatste ben ik nog niet aan toegekomen. Maar afgelopen zondag kreeg ik bericht van de priester-directeur dat ik voor een nog onbepaalde periode  ben benoemd tot magister van de postulanten (4) en novicen (10). Het rustig aandoen kan ik dus wel even vergeten. Wat mij betreft geen probleem.
Fijn te lezen dat MOV met succes aan de weg blijft timmeren. Heel veel succes en hartelijke groet aan alle leden. Br. Han

Vanuit Brazilië: Pater Aad Zwinkels, sept. 2017
Beste Fia,
Ja, het missionarissenbestand is wel behoorlijk uitgedund. Maar er zullen nog wel genoeg gegadigden zijn die jullie hulpverlening nog goed kunnen gebruiken .Ik heb al eerder aangegeven dat ik geen projecten meer begeleid en ben ik gestopt en vrij van alle financiële bekommernissen.
Met mijn gezondheid gaat het weer goed. Een paar maanden geleden heb ik vier weken in het ziekenhuis gelegen waarvan tien dagen op de IC. De dokters hadden me al afgeschreven en een medebroeder had al een verklaring ondertekend dat ze me mochten afsluiten van alles waar ik mee aangesloten was. Mijn habijt was al naar het ziekenhuis gebracht en er was al een graf voor me klaargemaakt op onze kloosterbegraafplaats. ( Hier moet een gestorvene binnen 24 uur begraven worden, vandaar die haast om alles te regelen). Maar toen een medebroeder
’s morgens vroeg kwam om mij “het sacrament der stervenden” toe te dienen, zat ik rechtop in bed en heb alles hardop kunnen meebidden. Geen enkel letsel meer van de zware hersenbloeding. Dus ik ben weer gezond en wel. En de dokters zeiden herhaaldelijk dat zij niet weten wat er met mij gebeurd is in de vijf uren. Ik weet het ook niet! Er is veel voor me gebeden in die dagen.
Het virtueel boekje van de MOV blijf ik graag ontvangen op mijn laptop.
Met hartelijke groeten,  Aad Zwinkels ofm.

Vanuit Benin: Pater Gerard Blesgraaf, sept. 207
Lieve Fia en Beste Sjors, heerlijk zo’n tussendoortje. Het is als een heerlijk kopje soep ter onderbreking van drukke activiteiten. Hier gaat  alles goed. Alleen hebben we ons wel moeten aanpassen aan het teveel van het goede water. Voor een groot deel staat alles hier onder water. Eerst tot aan de knie, later tot aan de broeks-riem. Nu begint het water stilletjes zich terug te trekken. We hopen maar  dat de weg genoeg vrij zal zijn zodat de kinderen morgen weer naar school kunnen komen voor een nieuw schooljaar. In ieder geval hebben de ouders al het overstroomde gebied getrotseerd om enkele kinderen in te schrijven. Zelfs de burgemeester heeft drie kinderen in laten schrijven. Hij, die zo verschrikkelijk ongeïnteresseerd was  in de school van de pater. Als hij nu ook maar het schoolgeld betaalt. Vorige week zijn we dwars door het water gereden om in Cotonou school- materiaal te kopen.
Je vroeg je af of de financiële ondersteuning nog wel nodig is. Ik zou zeggen meer dan ooit. We hebben met behulp van het Westland een prachtig College kunnen bouwen. Het mooiste College van heel Benin, zei de Apostolisch Nuntius bij de inwijding, maar nu moeten we nog het blok van de Directie af maken. (Bureau van de Directeur en Secretariaat).  Dat was niet voorzien in het project  van de parochies van het Westland en wacht nu op de voltooiing als de kers op de taart. Dat willen we nog zo vlug mogelijk doen. Daarbij komt ook nog, dat vele gezinnen door de overstroming heel veel zijn kwijt geraakt zodat het bijna onmogelijk wordt om het schoolgeld van hun kinderen te betalen. We moeten dus heel dikwijls bij springen. Ik stop hier. Nog een heel fijne tijd in Chili en hartelijke groeten aan pater Lemmers.  Tot de volgende keer

Vanuit Malawi: Jacqueline Kouwenhoven, sept. 2017:
Het Eva Demaya Centrum is met haar gezondheidscentrum en zorgprojecten een grote werkgever in het noorden van Malawi. Het Centrum biedt fulltime werkgelegenheid aan ruim 60 medewerkers en tijdelijk werk aan gemiddeld 20 arbeiders per jaar. Het gaat niet alleen om artsen, verpleegkundige hulpen, verloskundigen, leidsters voor de kleuterschool, docenten voor de beroepsopleiding, maar ook om vele mensen die assisteren bij het onderhouden van de gebouwen en het verbouwen van de gewassen voor de medewerkers die op het Centrum zelf verblijven. Als mensen worden aangenomen om voor het Centrum te werken, is dat voor de meeste medewerkers de eerste keer in hun leven dat zij een werkelijke baan hebben met een vast salaris. Het is enorm bemoedigend om te ervaren hoe deze werknemers niet alleen hun brood verdienen met het werk dat Eva Demaya hen biedt, maar zich in de loop van de jaren ook ontwikkelen in hun baan en persoonlijkheid. Vaak gebeurt het dat werknemers van het centrum worden aangenomen in een (vaste) baan elders, omdat de werkervaring die ze hebben, bijzonder waardevol is voor werkgevers in Malawi. Towera Mfuneb is van alle medewerkers het langst in dienst van het Centrum, al zo’n 15 jaar. Zij begon in 2002 als 21-jarige als huishoudelijke werkster in het gastenverblijf van het Centrum. Daar leerde zij de werkzaamheden vanuit de praktijk en ze leerde ook wat het betekent om in vast dienstverband te werken. Voor sommige collega’s, die net als Towera voor het eerst een baan hadden, was die verantwoordelijkheid te groot – die konden de regelmaat en discipline van een vijfdaagse werkweek niet aan. Towera echter paste zich prima aan en heeft nog altijd plezier in haar werk. Tegenwoordig is Towera verantwoordelijk voor de gehele huishoudelijke dienst van het Centrum, samen met drie andere collega’s. Ze zorgt ervoor dat de kantoren schoon zijn, de huishoudelijke materialen voorradig zijn, dat er gekookt wordt voor de kleuters in de klas en voor de beroepsstudenten op het Centrum en dat het bezoekers aan het Centrum aan niets ontbreekt. (Iedereen die het Centrum ooit heeft bezocht, kan dat beamen.)

Vanuit Kenia: Lianne augustus 2017 (woont in Nederland maar blijft van hieruit nauw betrokken met het project .
Hallo allemaal, fijne zomervakantie gehad? Hierbij informatie over de Pluktuin waar mijn tante elk jaar mooie zelfgemaakte spullen verkoopt voor het onderwijsproject van EAC. In Kenia zijn de verkiezingen achter de rug met een zeer teleurstellende uitslag. Ik hoop dat alles rustig blijft want er zijn veel Kenianen boos over de uitslag. Suleiman is hard aan het werk met de jongeren in Kinondo. Gelukkig is de witte vlieg verdwenen na het regenseizoen en de bananen, papajabomen en ananassen zien er weer goed uit. En we hebben steeds meer eenden! Hartelijke groet,

Vanuit Benin: Pater Gerard Blesgraaf augustus 2017
Beste Fia en Sjors, het is alweer enige tijd geleden dat we elkaar nog schreven. Hoog tijd dus om de achterstand in te halen. Ik hoop en vertrouw dat alles bij jullie goed gaat, de hele familie, kinderen en kleinkinderen. Op het ogenblik is het hier zeer rustig in Karimama. Iedreen is op vakantie, de meesten naar het Zuiden. Ook de familie Boton is naar het zuiden. Ze maken het allemaal zeer goed. Op het einde van het schooljaar heeft Chiara haar eerste Communie gedaan. Dit jaar was zij de tweede van haar klas.  Het einde van de lagere school werd afgesloten met een officieel examen door het ministerie van onderwijs. Zoals gewoonlijk was onze school weer geslaagd met 100 procent. Tot blijdschap van de ouders en de trots van de directie van het katholieke onderwijs. Eind september, begin oktober ben ik van plan naar Nederland te komen om de balans op te maken van mijn gezondheid en het op punt zetten van de medicamenten. Het verblijf in Nederland stelt wel enige problemen. Ad en Mieke kunnen mij niet logeren. Ad heeft veel last van zijn heup en schouder. Vorig jaar werd de bovenverdieping verbouwd. Door de ongemakken van Ad hebben zij die bovenverdieping nog niet in orde gebracht en het was daar dat ik sliep. Verder zou ik niet weten waar ik zou kunnen logeren. De vrienden en kennissen en familie worden ook steeds ouder. Ik heb nu gevraagd of ik in het ziekenhuis van Nieuwegein kan logeren. Ik wacht op hun antwoord. Ook zou ik graag een bezoekje willen brengen aan Frans en Nel vanwege hun 50 jarig huwelijk. Op de missieprocuur in Boortmeerbeek is er ook geen plaats. We zullen wel zien hoe alles zal verlopen. Hartelijke groeten aan allen en tot spoedig. Gerard in Karimama2

22 juni 2017  Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog iets van mij liet horen. In ieder geval weet dat alles hier goed gaat   Het schooljaar loopt ten einde (vandaag is het eindejaar schoolfeest) en de gezondheid is OK. Ik hoop van ganser harte voor jullie hetzelfde. Eigenlijk maak ik mij wel wat zorgen, want ik ben niet gewoon aan zo’n lang stilzwijgen. Ik weet ook niet of ik je nog iets als een project mag voorstellen. Want aan de ene kant wil ik niet dat ik je overbelast en langs de andere kant wil ik ook niet dat je denkt dat we niet meer op je rekenen. De Fia die wij kennen  is die die overloopt van bruisende energie, totaal gegeven om ten dienste te staan van  anderen, vooral degenen die het het hardste nodig heeft. We zijn daarom zo verschrikkelijk blij met het nieuwe College. Het draait als een windmolen in volle wind. Op de 100 leerlingen is er  maar die ééntje die het jaar moet overdoen. Het College staat genoteerd als behorend tot de betere categorie. Het is een referentie zelfs onder het katholieke diocesane onderwijs. Het Westland mag er trots op zijn. Wat nog wel over blijft is de afwerking van het gebouw van de Directie. Het hele  College is AF (volgens de nuntius het mooiste College van Benin)  op de afwerking na van het gebouw van de Directie. Zou daar nog iets voor gevonden kunnen worden?  Ik heb jullie ook de foto’s gestuurd van de nieuwe auto. Ik hoop dat jullie die goed ontvangen hebben. Iedereen is er heel fier over en we zullen ervoor waken dat deze wagen ten dienste zal staan voor de mensen die dit het meeste nodig hebben.

Dan zitten we ondertussen ook in het regen seizoen  met regens waar je U tegen zegt.  .
Lieve Fia en beste Sjors,  ik wens jullie het allerbeste. Pas goed op jullie zelf en hartelijke groeten aan de hele MOV familie.
Gerard in Karimama.

Vanuit Tanzania: 24 april 2017
Lieve Fia, George en alle MOV leden, Greetings van uit Mwanza. hoop jullie hebben een mooi Paas feest gehad. Hier was het geweldig en wat een leven met al die jonge mensen. Ik ben wel laat te antwoorden er was zoveel te doen met de Pasen.

Fia, ik heb de mail met het boekje open gemaakt, zo klein , onleesbaar kon het ook niet groter krijgen. Om je de waarheid te zeggen het is altijd fijn om zo even te lezen en niet achter  die computer te gaan zitten ( dikwijls ook geen stroom) Mijn voorkeur gaat dus uit naar het boekje.
Hoe gaat het  bij jullie, de Paas drukte in de kerk en projecten zijn weer voorbij en ik hoop dat er even een rust tijd is, dit is ook nodig. Wij zijn druk geweest met het Kamp en de jeugd.
Paas vakantie geeft ook extra werk.
Vandaag zijn ze allemaal weer naar school, even tijd  om te mailen. Dan ook bezig om weer 18 naaimachines klaar te krijgen, onze oude zijn nog steeds de beste. We moeten nu tafels laten maken, andere zijn niet meer verkrijgbaar. Gelukkig zijn ze hier erg creatief en je staat er van te te kijken wat er allemaal kan. Je moet niet naar de tijd kijken maar naar het stuk dat klaar is.
Een van onze jongens van het kamp die nu een timmerman is doet het houtwerk. Zijn ouders waren beide albino en zijn met huid kanker gestorven. Felix heeft nu een goed baantje. Hij doet ons klusje tussen door dus we hebben tijd nodig.
Gisteren hebben we in het Bisdom de 150 jaar herdacht dat het Evangelie in Tanzania werd gebracht . Een mooie buitenlucht Eucharistie  veel mensen en geweldige zang.
Onze Aartsbisschop had een mooi gebed voor priester en religieuze roepingen. Ja ik hoop dat ook wij eens jongeren van deze stam mogen verwelkomen.
Tot op heden is er nog geen Sukuma meisje met een missie roeping , ouders laten ze na een goede opleiding moeilijk gaan. De lokale Congregatie waar ze bijna niets voor de opleiding vragen en  waar ze naar toe kunnen hebben er wel heel veel. Zijn het echt religieuze roepingen???
Het water project onder leiding van Renatus als operator is en grote hulp voor de mensen. Zoals je weet  wij hiermee de enigen in de hele omtrek. De vrouwen doen hun best en zijn blij met wat ze leren Eind Augustus sluiten we hun cursus weer af.
De kleuterschooltjes doen het ook leuk en ik ben altijd weer verbaasd wat die kleine kinderen kunnen leren.
De meisjes voor de naai -opleiding doen het ook goed en Thekla, de tutor, doet leuk werk met ze. Verschillenden werken nu voor zich zelf in de dorpen en hebben een inkomen. Met een opleiding en werk  houden we ze van de straat om hoertje te spelen dat was het grote gevaar voor deze jeugd.
Fia weer veel dank dat je ons op de hoogte houdt van wat er in Nederland , en in het  Westland leeft.
Liefs en hartelijke groet ook van de mensen in het kamp soms vragen ze wanneer jullie weer komen
Anna BrigittaVan

Vanuit Benin:
Hallo Fia en Sjors, nogmaals van harte een Zalig Paasfeest. Wat dat verjaardagsfeest betreft, de gemeenschap had hier eerst mijn 80 jarig feest willen vieren met Kerstmis. Maar het was niet goed voorbereid, en vroegen zich af wat te doen. Ik heb hen toen voorgesteld om het met Pasen te doen, vermits ik na de operatie als Verrezen ben. Zij waren het daarmee gloeiend eens en vandaar het feest nu, na  Pasen! Het belooft een heel groot feest te worden met Triduüm, een Concert van geestelijke liederen  enz. enz. voor het hele bisdom. We zijn al aan het vieren sinds Pasen.  Morgen avond is het Concert. Drink er maar een druppel op. Heel hartelijk. Gerard in Karimama.

Vanuit Chili: Pater Cor Lemmers
Beste Familie en vrienden: van harte een mooi en gezegend Paasfeest toegewenst . Dat de Heer die leeft jullie zal inspireren om de positieve dingen te zien in ons leven en in onze wereld: tekenen van nieuw leven. Op jullie halfrond is het volop lente en dat helpt je er bij.

Met ons gaat het goed. Steeds druk bezig met het werk op de boerderij en in de parochie. Erla is vandaag jarig en is 74 geworden is steeds nieuw dingen aan het ondernemen en zoekt voor haar gezondheid naar alternatieve wegen die er in overvloed zijn. Zelf heb ik last van mijn spieren en gewrichten. Als ik wakker wordt en opsta doet alles pijn en  dat gaat vrij snel voorbij, als een motor die warm moet lopen. Moet trucs uit denken om mijn sokken aan te doen Of als ik een tijd gezeten heb en op sta loop ik krom.
Met het ziekenbezoek kom ik in aanraking met mensen die het erger hebben en jonger zijn. wat me helpt om toch dankbaar te zijn voor mijn gezondheid.
De Goede week hebben we mooi gevierd. Hoewel hier het kerkbezoek ook terug loopt, wordt  deze week groots gevierd. Wat misschien vreemd is dat Palmzondag de meeste mensen trekt, misschien om het palmtakje. Dit bericht is als teken van leven bedoeld. En dat ik aan jullie blijf denken. Zal mijn best doen om jullie persoonlijk te schrijven.
Erla en ik wensen jullie het allerbest toe. Een stevige omhelzing van ons beiden.

Vanuit de Filippijnen 23 april 2017  Pater Albert van Leeuwen (Den Hoorn) schrijft:

Veel dank voor het zenden van ” WESTLANDS MOV NIEUWS” van Maart,
Ik heb dit  inderdaad met  genoegen  gelezen en voor mij hoeft u niet over te gaan met het versturen via internet. Maar, kijk maar wat voor jullie het gemakkelijkst is.
Met mijn gezondheid heb ik wel enkele problemen. Behalve  de VERTIGO kwam ik tot de ontdekking dat ik  veel te hoge ,blood sugar,  (bloedsuiker) heb. Dus nu moet ik een strikt dieet volgen.
Ik ben nog steeds druk bezig om arme mensen te helpen die veel te lijden hebben van die super tyfoon Lawin. Daarnaast zijn er nogal wat zwaar zieke mensen die een beroep op mij doen. Mijn grote waardering  voor de WESTLANDSE MOV en met hartelijke groet,
Ab van Leeuwen svd.

Vanuit Brazilië,  Pater Ronaldo (Aad) Zwinkels o.f.m:
Beste Fia,
ik vind het mooi aangeboden, een virtueel boekje! Maar als je toch ook door wil gaan met het papieren boekje, dan heeft dat wel mijn voorkeur. Het leest prettiger. Wat mijn voorkeur zou zijn van onderwerpen: ik lees alles . Maar als tuinderszoon heeft de tuinbouw toch een puntje meer in de voorkeur. Maar Westland is Westland en als westlander vind ik alles interessant. Met hartelijke groeten
Aad Zwinkels

Reactie MOV: de plannen zijn om alle missionarissen, werkzaam in de missie, een papieren exemplaar te blijven toesturen, want inderdaad, om je computer op te moeten starten om het boekje te lezen, is minder interessant. De missionarissen in Nederland, ook allemaal met een computer tegenwoordig, krijgen het boekje digitaal, tenzij men aangeeft dat men liever een papieren exemplaar heeft.

Vanuit Kenia: East African Care
Lianne de Munck van de Sar schrijft op12 april 2017:
Op het moment zijn er veel problemen in Kenia waar wij ook mee te maken hebben. het is heel erg om te zien wat de droogte aanricht in het land.
In Kinondo, waar ons tuinproject is, hebben we geluk dat er nog steeds water is, maar helaas is de witte vlieg er neergestreken. Alle papaja-bomen zitten onder, een paar weken voor de oogst. Een enorme tegenvaller, want met de opbrengst, tussen de tomatenoogsten door,  hadden de salarissen betaald moeten worden en dat gaat nu niet lukken. Het probleem is langs de gehele kuststrook en het is een triest gezicht.
Er is gelukkig ook positief nieuws. De eerste kamer voor het huis van de jongeren is bijna klaar. De tilapia-visjes groeien goed. Vanuit de nursery worden nu tomatenplantjes overgebracht naar een nieuw stuk land van 1 ha. Het liefst zouden we daar ook een aks bouwen omdat de tomaten het in de kas beter doen. We zijn hard op zoek naar een sponsor.
Door een artsenstaking van bijna 3 maanden in alle overheidsziekenhuizen, zijn onze kinderen in die  periode behandeld in een privé kliniek. De kosten zijn daar hoog en daardoor raken we snel door onze reserves heen.

De kinderen zijn begonnen aan een nieuw schoolseizoen. Leonard en Kennedy hebben het prima naar hun zin op de lagere school en ook met de andere kinderen gaat het goed.
In Kinondo kregen de kinderen kleding, knuffels en voetballen
Lianne.

Vanuit Benin, 3 maart 2017 Pater Gerard Blesgraaf
Hier weer wat nieuws uit Karimama. Alles gaat goed. Onlangs heb ik bezoek gehad van de ambassadeur van Nederland in Benin. Hij was onder de indruk van de bouw in Karimama, vooral van het nieuwe college. De kinderen zongen uit volle borst in het Nederlands het ” Wilhelmus van Nassauwe”. Hij heeft mij ook beloofd om wateringenieurs  te sturen om het waterprobleem hier aan te pakken. Ik wacht! We hebben hier een lange periode zonder internet gehad. Er was geen verbinding. Maar nu gaat het weer. We hopen dat het zo blijft. Voor de rest het allerbeste en tot spoedig. Gerard in Karimama

Vanuit Tanzania, 16 februari 2017: zuster Anna Brigitta
Lieve Fia, George en alle leden van de MOV. Veel dank voor je mail, ja je staat al meer dan een maand op mijn lijst maar de tijd ontbreekt wel eens.
Zeker ken ik Wim Meershoek nog, hij kwam zijn  80 jarige opbrengst voor naaimachines brengen toen ik in Holland was. Weet dat hij daarna hij weer een bedrag heeft gegeven en je hebt me dat laten weten. Wel heel triest dat als de kanker door het hele lichaam is staan we totaal machteloos.
Zeker krijgt Wim een speciale plaats in mijn gebed en ik zal proberen hem een kaart te sturen.

De maanden Dec/ Jan. waren vol geladen en ook veel bezoek die allemaal voor belangrijk werk komen. Dat is geweldig,  al die inzet voor onze mensen.
Dan zijn alle kinderen en jeugd weer aan een nieuw schooljaar begonnen en dat zijn er veel. Er komt dan ook heel wat kijken voordat  zo’n 60 jongeren weer naar school zijn.
Gisteren was ik in het leprakamp en de toestand is nog niet beter. Er is een nieuwe regelijng  maar tot heden is het nog niet duidelijk wat de toekomst gaat geven.

Ik ben ook in de lappemand geweest alle ziektes van hier heb ik met mee gedaan, malaria Amube, thyphoinic. Het was heel moeilijk van die parasite af te komen maar denk nu dat het is gelukt.
Dan spreken mijn longen weer op en je weet, dat is ook een probleem . Op het  ogenblik heb ik iedere 2 weken fysio therapie, drie dagen achter elkaar.
Costa komt van het eiland over varen en hij zorgt voor kinderen met klomp voetjes. Mijn nek en longen zijn blij met zijn werk.
Ik ben hier nog steeeds alleen en het ziet er niet naar uit dat er jonge aanwas bij komt.
Misschien… als er een wonder gebeurt!
Mijn condoliance met het verlies van al je dierbare, goede vrienden, familie.
Heel veel dank voor alle hulp en steun die jullie me geven. Op het ogenblik is het slecht er is niets geoogst. De mais is overal verdroogd en prijzen zijn met 70% om hoog Je begrijpt hoeveel ik betaal om al die potjes te vullen met het meest noodzakelijke. Gelukkig draait het water project goed. Dank aan Renatus hebben we schoon water en denk dat meer en meer mensen naar onze kraan gaan komen
Het is hier droog en erg warm , veel stof en de muggen zijn erg gevaarlijk, op het moment veel malaria.
Heel veel dank en heel veel groeten
Anna Brigitta.

Vanuit Benin, januari 2017: Pater Gerard Blesgraaf
Hallo Fia en Sjors en alle leden van de MOV . Het is alweer  een hele tijd geleden dat we nog « gecorrespondeerd » hebben. Maar dat wil niet zeggen dat we hebben stil gezeten.Jullie zeker niet. Dat bemerkte wij met de jaarlijkse steun, maar wij ook niet.  We zitten nu met de moeilijkheid van het vervoer. De auto van 2005 wil niet meer zoals wij willen. Helemaal niet meer.  Dit probleem moest zo snel mogelijk worden opgelost. Met de uiterst goede wil van velen, ook van de MOV Honselersdijk, hebben we het voor elkaar gekregen een auto bij elkaar te vinden. Ik wacht nu alleen maar dat de Bank alles wil overmaken. Langs Caritas Benin kreeg ik het voor elkaar dat we de auto mogen invoeren zonder invoerrechten te betalen. Volgende week denk ik naar Cotonou te gaan om alles of te ronden.  Als het zover is stuur ik wel een foto op. De lagere school en het College draaien op volle toeren. Het vorig schooljaar werd afgerond met prachtige resultaten 100 procent. De school en het College werden uitgeroepen  tot de beste van de Noordelijke Regio van het katholieke onderwijs.  Een NGO uit Cotonou  heeft aan alle kinderen een prachtig paar schoenen cadeau gedaan. De kinderen zijn er heel erg blij mee. ‘s Morgens vooral want dan is het koud vanwege de Harmattan, de koude woestijn wind. Het is dan wel 15°C. Door omstandigheden hebben wij van Directeur van het College moeten veranderen. Maar nu draait alles weer normaal. Afgelopen zondag vierden we het feest van Don Bosco en a.s. zaterdag wordt door het parochie koor een Spiritueel Concert gegeven. Tot zover voor deze keer. Houden jullie je allemaal heel goed, goede gezondheid, goed humeur  en Gods beste zegen
Gerard in Karimama..

Vanuit de Filippijnen, januari 2017: Pater Henk Groenewegen:
Het wordt weer eens tijd om de computer te bespelen en wat muziek in de brouwerij te brengen.  Ik hoop dat iedere lezer en aanhoorder al in goede gezondheid is, of tenminste zich alweer gouw beter voelt.
Deze afgelopen week hebben we een vergadering gehad van al degenen die tot  de Filippijnse MSC provincie behoren. We waren met 70 confraters samen uit binnen en buitenland. Sommigen kwamen uit Amerika en Zuid Korea. Van Januari  09 – 13, 2017 huisden we in Sint Scholastica’s Center of Spirituality in Tagaytay City, prachtig gelegen in de bossen met mooie uitzichten. Alle deelnemers die gewoonlijk in het buitenland parochie of ander werk hebben,waren over gekomen. Dat was onder anderen om een nieuwe provinciale overste te kiezen.  Het werd Bogey Cabrera, MSC die voor een aantal jaren procurator van de Filippijnse Provincie geweest is, een goeie keuze.

Hier in Angeles City komen er ook meer en meer veranderingen. Om maar bij ons te beginnen: aan de voorkant van ons gebied loopt de zogenaamde MacArthur Highway. Die komt van Manila en gaat door naar Baguio City in de bergen en verder. Wij konden gebruik maken van een verbetering , want langs de Highway, aan de voorkant van ons gebied, liep een twee meter brede geul. Daar hebben ze nu riool buizen ingelegd en hebben we twee meter breed extra voor voetgangers langs de MacArthur Highway. Het verkeer wordt alsmaar dichter, dus moeten er meer en meer oplossingen komen. vergeet niet dat we al meer dan honderd miljoen Filippinos hebben in binnen – en buiten land. Wegen in Manilla en andere grote steden zitten dan ook vol, vooral wanneer het tijd is om van ’t werk naar huis te gaan.

In Manilla hebben we nu een mooi , nieuw gebouwd huis voor de bejaarden. Sommige Filippino confraters worden ook ouder, en daar is in voorzien. Het is gelegen in dezelfde Vierde Straat, tegenover het Provincialaat. Daar kun je ten alle tijden verblijven, eten en slapen als je dat wil, of zaken in Manilla moet doen, En, zo langzamerhand krijgen we ook meerdere Filippinos die tot de oude garde beginnen te behoren. Nederlanders zijn: Kees Swinkels (Maart 1928); Ikzelf (September 1934); en Adriaan (Ad) van Hest ( Januari 1941 ). Omdat het aantal MSCers in actieve dienst,  toch wat terugloopt vanwege ouderdom en langzamer aanwas, dragen we soms parochies in drie verschillende provincies/ diocesen, over aan de bisschoppen. En ik denk dat in andere congregaties een gelijksoortige gang van zaken aan de gang is. Dat komt ook wel omdat in de verschillende Ordes en Congregaties jonge priesters en broeders naar de “Missie” gaan.
Ik ga dit episteltje het luchtruim insturen, Dat moet sneller gaan dan welke andere methode. Dus, daar gaat ie dan….
Henk Groenewegen

Vanuit Indonesië jan. 2017: Broeder Han Gerritse:
Beste Fia en MOV, Hartelijk dank voor de goede wensen en de donatie.
Ik ben 3 dagen afgesloten geweest van internet, dus kon ik niet eerder reageren. Net als vorig jaar zal het bedrag aan een docent van academie worden besteed om zijn studie te bekostigen. We hebben nog een docent nodig die voor master gaat studeren om te voldoen aan de eisen van de overheid. Gelukkig liggen we op schema en kunnen we in 2018 overschakelen van een 3 naar een 4 jarige opleiding. Wanneer de eerste is geslaagd zal ik U dat laten weten.  Ik verwacht aug/ sept. Hopelijk maakt U het nu weer goed. Heel veel sterkte en gezondheid in 2017 onder Gods Zegen.
Nogmaals veel dank Broeder Han Gerritse.

Vanuit Heijthuizen dec. 2016 Pater Geert Groenewegen:
Lieve mensen,
Ik wilde U even van harte het allerbeste toewensen voor 2017. Van alle kanten klinken onheilsberichten, schenk er geen aandacht aan en doe wat U denkt te moeten doen in uw eigen situatie. Dit komende jaar wordt het sleutelwoord voor mij: geweldloosheid in al mijn relaties en activiteiten. Durf ook uzelf af te vragen wat U in 2017 voor de samenleving kunt betekenen. De wanklanken in de maatschappij worden breed uitgemeten en opgeblazen! Luister er niet naar, maar probeer het mooie te zien. Er is zoveel grote toewijding en inzet op zoveel terreinen! Laten we daar naar kijken en ons er door laten inspireren. Wees een inspiratie voor anderen. Laat de social media U niet domineren en leiden. Leef vanuit uw diepere Zelf. Luister naar de Geest in ons. Moge dit geloof, met hoop naar de toekomst, door ons allen in Liefde uitgedragen worden.Zelf zit ik in de lappenmand, maar daar heb ik nu alle tijd voor. Donderdag a.s. krijg ik een katheterisatie ( iets anders dan catechisatie) en dan wordt beslist wat er aan mijn hart gedaan moet worden. Het ruist zeggen de ingewijden. Maar dat wist ik allang. Ik hou de medische wereld aan het werk en dat is ook sociaal gedrag!
Mijn liefste groeten.    Pater Geert Groenewegen

vanuit Brazilië: Pater Hugo van Steekelenburg
(n.a.v. het MOV boekje sturen per e-mail): Wat een geweldig goed idee van jullie om ons op deze manier te bereiken .Een groot voordeel is dat wij dat nieuws veel eerder in handen krijgen  en ook nu  in letterlijke zin gekleurd overkomt. We kunnen de kleuren van het bloemencorso zo nog meer waarderen  Wat mij betreft hoeven jullie mij niet meer apart dat boekje te sturen. Met deze nieuwe mogelijkheden van de communicatiemiddelen is dit toch fantastisch.Ik wil jullie feliciteren met deze nieuwe vorm van ons contact. Een hele mooie afsluiting van dit jaar.Ik wens jullie ook een zalig kerstfeest en veel vrede en vreugde in het nieuwe jaar 2017.
Frei Hugo van Steekelenburg

Vanuit Chili: Pater Cor Lemmers
Beste Familie en Vrienden:
Allen van harte een stemmig Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar toegewenst. Dat het een echt familiefeest zal zijn. En een religieus feest ook met diepe gevoelens van dankbaarheid om wat wij ontvangen hebben dank zij de menswording van onze lieve  Heer. Dat Hij steeds onze inspiratie zal zijn op onze pelgrimsweg.
Voor Erla en mij is het een goed jaar geweest, met de “gewone” gezondheidsproblemen. Dit jaar zijn we langer in Pica gebleven om een cursus te volgen in organische landbouw. We hebben daar interessante mensen leren kennen en bewonderen, buiten parochieverband..
Vorige week hebben we groots mijn 80ste verjaardag gevierd met honderd vrienden en familie van Erla. Een zus van haar heeft met een project geld gekregen om een lokaal te bouwen voor feesten en dat hebben we zo geopend. Dat zijn subsidies om ondernemende mensen te helpen om vooruit te komen (om er bovenop te komen).
Nu wachten we op het bezoek van René en Adrie met hun dochters Nora en Roos .Als jullie hier op bezoek willen komen zijn jullie van harte welkom: In jullie winter hier in La Union en in jullie zomer in Pica. Denk jullie ook persoonlijk te schrijven. Doen jullie de hartelijke groeten van ons aan alle gezinnen
Cor Lemmers, Chili

Vanuit Indonesie: Broeder Han Gerritse
Beste mensen van de MOV:
dan zal een Koning met gerechtigheid heersen, en de vorsten zullen besturen met recht.
Ieder van hen zal zijn als een beschutting tegen de wind, als een schuilplaats tegen de regen,……..
Mijn volk zal in een oord van VREDE wonen. (Yes. 32) Van harte een Zalig en Gezellig Kerstfeest toegewenst. Gods Zegen over jullie allen voor een Gezond, Gelukkig en Succesvol 2017. Hartelijke groet.

Vanuit Indonesië  dec. 2016: Zuster Jeannette van Paassen:
Lieve Mov mensen
Het heeft even geduurd, de reactie op je brief met zo’n blijde boodschap .€ 3.500  Maar…. Na mijn terugkeer vanuit Harapan Jaya  op 25 november  kwam ik ziek thuis .Pas nu ben ik  ongeveer weer de oude . Na een zware antibiotica kuur . Maar genoeg over mij zelf . Blij ben ik met de hulp  van de MOV. Om eerlijk te zijn  had ik er ongeveer al op gerekend . Meestal kreeg ik € 3000,-  Maar deze keer ging het er nog over heen . Ook voor broer Jan kreeg ik € 1.000,- en is intussen naar hem overgemaakt. Hij is er heel blij mee en Rita stuurde een sms terug om jullie hiervoor hartelijk te danken. Ik denk, zo maar  Fia , dat jij hier een groot aandeel in gehad hebt om dit door te voeren, dus jij extra bedankt .
Ik heb je op Facebook gezien samen met je kleinkind, wat geboren werd toen jij op Harapan Jaya was. Samen met Rokaya . Ik heb Rokaya op het 35 jarig bestaan van Harapan Jaya niet gezien . Ze schijnt het wel goed te maken. Is getrouwd heeft een dochter van ongeveer 2 jaar oud. Ze woont in een eigen klein huisje , sinds 1 jaar ook met een badkamer en wc er in , en ook water…. Dat is heel belangrijk voor haar , anders moest haar man water halen met een emmer uit de bron… En dat is elke dag weer een hele opdracht.
Ze leeft van kaarsen maken en beschilderen voor doopfeesten en zo. Of gewoon als cadeau, ze kan er in ieder geval van leven . In de hoop dat het met jullie ook nog steeds goed gaat,
Warme groeten van Jeannette van Paassen

Vanuit Brazilië: dec. 2016: Pater Hugo van Steekelenburg.
Beste Fia en alle medewerkers en medewerksters  van de MOV,
Ik had jullie natuurlijk al veel eerder moeten schrijven om te reageren op dat blijde bericht dat ik E 3.500.00 op mijn rekening heb ontvangen. Sorry hoor voor deze late reactie. Dat verdienen jullie echt niet. Ik weet maar al te goed hoeveel werk jullie hebben  gehad om weer dat prachtige bedrag aan ons over te dragen en in jullie naam die mensen van hier bij te staan.
Ik heb dat persoonlijk weer kunnen meemaken bij mijn laatste bezoek aan Holland, toen ik de winkel heb mogen bezoeken en ook nog een paar Cd’s heb mogen ontvangen met die heerlijke klassieke muziek. Als ik die beluister, denk ik ook aan jullie.”Deus lhes pague” zou de Braziliaan zeggen. Ja het is toch fantastisch dat vanuit de Kerk nog zoveel wordt gedaan voor de naaste en dat alles voor niets, zonder meer, uit pure attentie voor onze naaste. Iets bijzonders toch in deze tijd van toch heel veel egoïsme. Je hoort zoveel keer dat vervelende antwoord bij een oproep voor hulp: ”Wat krijg ik  daarvoor terug?”
Het is ook een mooie tijd om juist die hulp van jullie te mogen ontvangen. We zitten in de adventstijd , die onze hoop weer doet opleven , als wij mogen gedenken hoe Jezus ons tegemoet is gekomen om deel te nemen aan onze vreugde en verdriet.  Jullie zijn daar ook een teken van.
Wij hebben  dat ook de afgelopen week mee mogen maken bij dat vliegtuigongeluk met die voetbalclub van Chapecó. Een hele trieste situatie door blijkbaar  een puur menselijke fout. Van de andere kant een feit, dat laat zien dat men op zo’n ogenblik echt niet alleen staat, maar kan rekenen op je naaste. Een blijk van meeleven over de grenzen heen . Brazil en Columbia zijn dichter bij elkaar gekomen.
Ik wil ook nog even reageren op de vraag van het MOV blad over het nieuws van de sport. Voor mij mogen jullie daar best mee doorgaan , want het gaat over berichten , die ik anders niet verneem. Kiki Bertens was natuurlijk geen nieuwtje , maar over de Heulse Quintus of andere Westlandse clubs verneem  ik hier niets. Ik lees het MOV Nieuwsblad zeer graag en weet daardoor soms meer nieuwtjes dan mijn familie.
Beste mensen nogmaals mijn hartelijke dank ook in naam van de mensen van hier.
Een fijne voorbereiding op de kerst en alle goeds voor 2017
Mijn hartelijke groeten
Frei Hugo van Steekelenburg

Vanuit Malawi: Jacqueline Kouwenhoven
Hallo Fia, De afgelopen dagen heb ik geprobeerd een reactie te plaatsen in het gastenboek. Echter, na het puzzelen hoe de reactie te plaatsen en het geschreven te hebben, lukte het mij niet om het te versturen. Sorry. Ik hoop van harte dat je mijn dank over wilt brengen aan alle MOV leden. We zullen de door jullie gedoneerde fondsen met name gebruiken voor het inkopen van mais voor de mensen die een tekort aan voedsel hebben.
Hartelijke groeten, Jacqueline Kouwenhoven

Vanuit Benin dec. 2016: Pater Gerard Blesgraaf
Lieve mensen allemaal, Jullie zullen het ondertussen wel gehoord hebben, ik ben weer terug in Karimama. Geen kou meer van Nederland, maar de heerlijke zon van Benin. Bij mijn aankomst in Kandi, was de bisschop en alle paters en zusters en gelovigen bijeen in de kathedraal van Kandi, voor de sluiting van het heilig jaar van de barmhartigheid. Ik heb ze dus allemaal in één trek kunnen begroeten. Het weerzien was heel hartelijk, evenals het weerzien in Karimama. De mensen waren stom verbaast om mij weer gewoon te zien lopen. Toen ik vertrok  in juni moest men mij bijna dragen, en nu vijf maanden later stond ik weer rechtop op mijn twee benen en liep ik weer als een kieviet. Iedere dag komen nog mensen mij groeten, en niet alleen kristenen maar het overgrote deel moslims (zelfs een officiële delegatie van de moslims)  om mij een goede thuiskomst te wensen.  Iedereen is verbaast over wat de dokters allemaal kunnen in Nederland en België. Ze hebben mij een groot feest beloofd voor het kerstfeest om mijn genezing maar ook om mijn 80ste verjaardag te vieren. Het zal me wat worden. Ik moet eerlijk zeggen dat het je wel wat doet als je zo hartelijk wordt ontvangen. Dan wil dat wel zeggen dat je iets betekent voor al die mensen. Nu ik aan de verjaardag denk, wil ik ook nog mijn nicht Bep van harte feliciteren met haar 88ste verjaardag. Van harte het allerbeste Bep, een heel goede gezondheid en veel vreugde in het leven. Dit was het dan voor deze keer. Hartelijke groeten aan de hele familie, alle vrienden en kennissen en weldoeners. Houden jullie je heel goed en tot spoedig. Gerard in Karimama.

Vanuit Sumatra, 07-11-2016 Zuster Jeannette van Paassen. Beste Fia, leden van de MOV, Gisteren broer Jan en neef Bertran aan de telefoon gehad. Bertran is nu in Manado  en vroeg waar mijn broer, Pater Jan van Paassen, nog hulp voor nodig had .. Zo ziek als hij is, Jan toch nog dagelijks achter de computer om zijn laatste  boek af te maken .Het heet in het Indonesisch : Lima  Tahap dalam seluruh exsistensi  manusia. Wat een naam  hé! Het boek gaat over 5 stadiums  in het leven : geboren worden, dood gaan en alle stadiums die er tussen liggen. Dit boek wil hij graag nog gedrukt krijgen om daarna naar de hemel op te stijgen. In dat stadium zit hij nu, voor zover wij dat nu in kunnen schatten . Ik weet niet of de goegemeente (de MOV-leden) het daar mee eens is, omdat men de vorige keer bezwaar maakte. In ieder geval is dit wel zijn antwoord op de vraag van het projectformulier, al wordt dit dan wel via mij gegeven. Bedankt voor al jullie goede zorgen rondom  de van Paassens Lieve groeten  van zuster Jeannette.

Fillippijnen: Pater Ab van Leeuwen 28 oktober 2016 Beste Fia Luiten en vrienden van de MOV Honselersdijk Hier kom ik dan eindelijk met een bericht over Super Tyfoon Lawin die ons in Abra heel zwaar getroffen heeft. Een week lang hadden we geen e-mail of radio  contact. Waren wij in Abra daarbij betrokken? Ja,en hoe! Abra was heel zwaar getroffen. Velen van onze arme buren  kwamen bij ons -hoger gelegen- een droog plekje zoeken (ook een moeder met haar twee weken oude baby!) De schade is enorm groot. In onze buurt parochies: Mudeng en San Quintin  zijn de daken van Pastorie en kerk zwaar beschadigd En dan bij mij vriend en medewerker Romel Belong zijn de daken van de kapel en zijn huis en nog andere huizen weggeblazen. Weer is de rijpe rijstoogst door overstroming vernield. Nu weer voor een derde keer. Wij , maar ook anderen geven al wat hulp goederen uit zoals rijst en noodles. Maar onze middelen zijn heel beperkt. Ik ben heel blij en dankbaar voor jullie meeleven en hulp! Mijn dank en een hartelijke groet Pater Ab van Leeuwen svd Chili: Pater Cor Lemmers 22 0ktober 2016 Beste leden van de MOV. Fijn dat ik mee kan doen met de projecten van dit jaar. Ook hier is de regering bezig om projecten te financieren. Altijd gaat de voorkeur uit naar groepsinitiatieven. Maar het gemeenschapsideaal is aan het vervlakken en nu zijn er ook individuele projecten. Erla doet daarin mee en wil een project maken voor bevloeiing. Dat zijn projecten die beogen de producten te verhogen, De mensen waar wij hulp voor vragen zijn zij die niet aan bod komen. Het wordt steeds duidelijker dat het pensioensysteem niet werkt. Dat is hier helemaal individueel. En is door veel landen nagevolgd. Er zijn massademonstraties in vele steden om het systeem te vervangen. Met de pensionering komen velen onder de armoedegrens. De gezondheidszorg is voor oudere mensen gratis, maar veel geneesmiddelen moet je zelf kopen en de onderzoeken en operaties in het gratis systeem laten maanden en soms jaren op zich wachten.. dus dan legt de familie bij om toch naar een particulier laboratorium te gaan. Veel zieken wachten lang en komen dan als spoedgeval in het ziekenhuis. Vooral operaties die niet urgent zijn, zoals een nieuwe heup kunnen jaren op zich laten wachten.. De laatste jaren is heel de politiek in de ban van de onderwijshervorming. En zodoende blijft de gezondheid wachten, Het onderwijs wordt als prioriteit gezien omdat dat de weg is om de ongelijkheid in opportuniteit aan te pakken, Wij wensen jullie het allerbeste toe. Pater Cor Lemmers, Chili

Tanzania oktober 2016 , Zuster Anna Brigitta Hallo Fia, Groeten vanuit Mwanza, sorry om je te laten wachten. Ik had nl. een paar dagen geen internet, gelukkig het werkt weer. Wat is een mens afhankelijk van de hedendaagse technologie. Mijn hogere overste die hier was, is inmiddels weer vertrokken Fijn dat je spoeltjes kon regelen voor de naaimachines. Het spoeltje werkt prima, geweldig, en nu heb ik meteen een voorraadje. Heel veel dank want het is een hele goede en moderne machine die ik hier heb. Dank ook voor het  nakijken van jullie kostbare centen   Ik kan er op dit ogenblik nog niet bij, maar de oplossing komt er aan. Dom van me, de RABO is heel betrouwbaar. Ik weet dat het daar staat en kan nu weer rustig adem halen. Ik zal de heer Meershoek ook nogmaals bedanken. We gaan stevig door met  het nakijken van de machines, er staan er nog een aantal en hoop ze allemaal weer goed te laten werken.  Het is wel een klus maar als ze weer klaar zijn en ze doen het weer, zijn we heel blij. Ja ,ik had wel weer last van de malaria , maar dat is gelukkig weer verleden tijd  Het blijft altijd oppassen met die slimme prikkers. Verder gaat alles weer rustig zijn gang , na een bezoek van twee Oversten die hier twee weken waren en ook nog een zieke zuster voor 5 weken. Zoals je zegt  ouder zijn is  een dingetje : hier en dan weer daar, ik doe er ook met mee. Fia heel veel dank en groeten, ook aan Joke en de Mov leden. Groetjes. Anna Brigitta

Indonesië: Zr Jeanette van Paassen . 21 oktober 2016 Lieve vrienden Precies twee weken geleden  vertrokken van Alverna  met voldoende koffers en een rollator, voor een oudere pastoor hier. Nu dat heeft veel geholpen, want daardoor kwam ik voor het eerst in mijn leven in een rolstoel. Dat is een hele ervaring, om je te laten brengen  tot vlak voor het vliegtuig terwijl je handtas gedragen wordt, allemaal omdat ik met de rollator was. Zo ook in Jakarta waar we over moesten stappen op een kleiner vliegtuig  en een andere vlieghaven waar we met de bus verder gebracht werden. Dan weet je zeker dat je goed zit want Jakarta is wel even groter dan Schiphol met zijn 250 miljoen inwoners  in Indonesië. We zaten goed en kwamen veilig aan in Kuala Namun . Het nieuwe vliegveld van Medan. Daar stond onze bus al te wachten samen met zuster Leonie, de tegenwoordige Directrice. Wat een weerzien! We waren blij dat we gezond met alle koffers  door de douane gekomen waren, zelfs van de kilo’s Hollandse kaas werd niets gezegd . ’s Avonds om 10 uur kwamen we in het donker aan. De meeste patiënten sliepen al maar de zusters waren nog wakker. Een welkomst dronk in het  zusters huis. En daarna werd iedere dokter een kamer aangewezen waar ze 2 weken ’s nachts in konden vertoeven, Elke dag stonden we om 6 uur op: ontbijten en hup  naar het ziekenhuis. Om half acht visite lopen en om 8 uur de eerste patiënt onder narcose. Gelukkig hebben we een team dat heel goed samenwerkt De eerste zondag middag begonnen we aan het onderzoek . Tijd voor een jetlag  was er niet: gewoon doorgaan! 76 Patiënten met een lip spleet, open gehemelte, scheve neus, verbrandingen en hypospadien kwamen langs. Er werd meteen een programma gemaakt, wie wanneer aan de beurt was . Het liep als gesmeerd! Naast dokter Nathalie waren er drie nieuwe dokters. Om 8 uur ’s avonds waren we klaar  en konden we gaan eten .De volgende dag weer  onderzoeken en drie operaties gedaan .Zo gaat dat elke dag. Intussen zijn er wel  52 patiënten mooier en functioneler  geworden. Samen goed voor 78 operaties. Want veel patiënten krijgen twee operaties in één keer, dus lip en palatum. Of neus en lip als dit nodig is . Heel mooi om te zien hoe na 5/6 dagen hun gezicht ten goede veranderd is . Minder fijn was  de ervaring met Ayu , die al twee keer een spraakcomputer  kreeg, en die bij de eerste ontmoeting heel verdrietig keek. Ik kon wel vragen wat er aan de hand was, maar zij kon niet antwoorden . Na drie dagen kwam ze naar mijn kantoor met haar spraakcomputer  die  niet meer reageerde. Hoe je ook drukte op de aan/uit knop. Hij bleef zwart… Ze begon te huilen en ik ook . …twee keer een kapotte computer hoe is dit mogelijk? Ik zei ga maar naar je computer en  schrijf daar op wat er gebeurd is… Ze  schreef dat hij tussen het wiel en de rolstoel geklemd was, juist toen ze een onverwachte beweging maakte en er geen beschermhoes voor zat . Ook schreef ze dat ze geen nieuwe meer durfde te vragen: 2 keer €7000,– is best heel erg veel. Voor haar en voor ons . De mentale druk was groot . Ze schreef in een volgende brief, (want op de laptop kan ze typen) dat ze eigenlijk een oude telefoon wilde hebben  die ze overal mee naar toe kan nemen , zodat ze toch kan schrijven wat ze wil… Toen de nieuwe dokters, nog jonge mensen, dit hoorden, gingen ze meteen via de laptop op Marktplaats kijken.   En jawel  voor € 60 is er een te koop in België . Dat  scheelt een slok op een borrel. En  mijn familie, die binnenkort met Dies Natalis 35 komt, kan die dan meebrengen. Maar er wordt nu wel eerst een tafelblad op haar rolstoel gemaakt zodat de computer vast staat  Dit hadden we de eerste keer eigenlijk al moeten doen. Gebrek aan ervaring…. Ik zag het wel bij de Thyltyl school in Rotterdam, maar heb het niet laten uitvoeren. We kunnen dit hier gemakkelijk zelf maken want hebben een timmermanswerkplaats waar alles op vraag en eigen tekening gemaakt kan worden. Ayu weet het zelf nog niet, om haar niet meer te belasten.  Ze is er pas blij mee als  hij niet meer stuk kan gaan, en daar gaan we voor zorgen . Zo waren de eerste twee weken. Nu is het, wat de operaties betreft, even rustig. Zaterdag 22 oktober komt de tweede groep artsen om nog eens minstens 50 verbrande mensen en lip-spleten  te opereren .
Warme groeten van een overvol Harapan Jaya van  zuster Jeannette van Paassen

Chili: Pater Cor Lemmers 22 0ktober 2016 Beste leden van de MOV. Fijn dat ik mee kan doen met de projecten van dit jaar. Ook hier is de regering bezig om projecten te financieren. Altijd gaat de voorkeur uit naar groepsinitiatieven. Maar het gemeenschapsideaal is aan het vervlakken en nu zijn er ook individuele projecten. Erla doet daarin mee en wil een project maken voor bevloeiing. Dat zijn projecten die beogen de producten te verhogen, De mensen waar wij hulp voor vragen zijn zij die niet aan bod komen. Het wordt steeds duidelijker dat het pensioensysteem niet werkt. Dat is hier helemaal individueel. En is door veel landen nagevolgd. Er zijn massademonstraties in vele steden om het systeem te vervangen. Met de pensionering komen velen onder de armoedegrens. De gezondheidszorg is voor oudere mensen gratis, maar veel geneesmiddelen moet je zelf kopen en de onderzoeken en operaties in het gratis systeem laten maanden en soms jaren op zich wachten.. dus dan legt de familie bij om toch naar een particulier laboratorium te gaan. Veel zieken wachten lang en komen dan als spoedgeval in het ziekenhuis. Vooral operaties die niet urgent zijn, zoals een nieuwe heup kunnen jaren op zich laten wachten. De laatste jaren is heel de politiek in de ban van de onderwijshervorming. En zodoende blijft de gezondheid wachten, Het onderwijs wordt als prioriteit gezien omdat dat de weg is om de ongelijkheid in opportuniteit aan te pakken, Wij wensen jullie het allerbeste toe. Pater Cor Lemmers, Chili 

Tanzania oktober 2016 , Zuster Anna Brigitta
Hallo Fia en MOV-leden
Groeten vanuit Mwanza, sorry om je te laten wachten. Ik had nl. een paar dagen geen internet, gelukkig het werkt weer. Wat is een mens afhankelijk van de hedendaagse technologie. Mijn hogere overste die hier was, is inmiddels weer vertrokken
Fijn dat je spoeltjes kon regelen voor de naaimachines. Het spoeltje werkt prima, geweldig, en nu heb ik meteen een voorraadje. Heel veel dank want het is een hele goede en moderne machine die ik hier heb.
Dank ook voor het  nakijken van jullie kostbare centen   Ik kan er op dit ogenblik nog niet bij, maar de oplossing komt er aan. Dom van me, de RABO is heel betrouwbaar. Ik weet dat het daar staat en kan nu weer rustig adem halen.
Ik zal de heer Meershoek ook nogmaals bedanken.
We gaan stevig door met  het nakijken van de machines, er staan er nog een aantal en hoop ze allemaal weer goed te laten werken.  Het is wel een klus maar als ze weer klaar zijn en ze doen het weer, zijn we heel blij.
Ja ,ik had wel weer last van de malaria , maar dat is gelukkig weer verleden tijd  Het blijft altijd oppassen met die slimme prikkers.
Verder gaat alles weer rustig zijn gang , na een bezoek van twee Oversten die hier twee weken waren en ook nog een zieke zuster voor 5 weken.
Zoals je zegt  ouder zijn is  een dingetje : hier en dan weer daar, ik doe er ook met mee.
Fia heel veel dank en groeten, ook aan Joke en de MOV leden.
Groetjes. Anna Brigitta

 Brasil: Pater Aad Zwinkels,  augustus 2016
Beste Fia, ik beleef hier in Brazilië inderdaad mijn “oude” dag. Het is een comfortabel huis, in een buitenwijk van de stad, die weer grenst aan Belo Horizonte. Een buitenverblijf met een paar koeien, kippen en varkens. Ondanks dat ik niet meer deelneem aan vormen van pastoraat, blijf ik wel geïnteresseerd in het ontvangen van het MOV boekje. Het is altijd weer een boekje met veel interessante gegevens die voor een Westlander zeer aantrekkelijk zijn.
Mijn huidige adres is: Rua Principal 1100, Bairro Arejas de Baixo. 33921-005 Ribeirao das Neves-MG Brasil. Hartelijke groeten Aad Zwinkels

Tanzania, zuster Anna Brigitta: september 2016
N.a.v. de naaimachines voor de vrouwen van de naaischool:
Hallo Fia, we hadden nog een goed aantal machines die een probleempje hadden en anderenog hebben, die worden voor het komende jaar. Deze oude machines, die we hier goed kunnen opknappen, zijn veel sterker en veel beter dan de nieuwe machines die we hier kunnen kopen dus worden deze netjes opgeknapt, van elektriciteit voorzien en dan in een  naar tafel met wat aanpassingen gemonteerd. Dit jaar hebben we allemaal nieuwe tafels waar jullie machines er in gezet zijn. Ik zal je t.z.t. de foto’s sturen. We hebben nog geld en kijken  goed uit met de uitgaven. Je had al die vrouwen moeten zien, zo blij en dankbaar. Ja, hier leven we in een andere wereld. Ik heb ook een DVD maar van slechte kwaliteit en bij gelegenheid stuur ik die naar je toe en haal er uit dan maar uit wat mooi en goed is. Je hoort weer snel van me . Veel liefs heel veel dank  en goede gezondheid
Anna Brigitta.

Tanzania, zuster Anna Brigitta de Koning
Hallo Fia, George en alle leden van de MOV, het is alweer lang geleden dat jullie en de MOV iets van Mwanza hoorde. Misschien via anderen want Kees, Marja en de mensen van het water project hebben we geregeld contact en werk. Leo Nijland is juist weer vertrokken na 10 dagen met het project bezig geweest te zijn. Renatus doet het geweldig en is heel blij met hem en zijn werk. Renatus heeft nu naast zijn zoontje een schat van een dochter 3 maanden oud, een dotje. Marry gaat naar de voorbereidingen om gedoopt te worden. De kinderen zijn al in de kleine christen gemeenschap gedoopt. Ze zijn dus echt bewust om als katholieken  in hun gezin verder te gaan. Ze houden echt van elkaar!! In het leprakamp is, met de komst van de nieuwe President, onze vriend Mr. Bundala zijn baan kwijt. Een dame is enkele dagen aanwezig , ze heeft ook in de stad haar werk nog. We wachten af wat dit gaat worden. De voedsel voorziening is iets beter geworden, een van de grote banken helpt mee en de melaatsen in het kamp krijgen dan wel wat, die buiten het kamp wonen niet. Buiten het kamp zijn er naast de 18 melaatsen ook een groep HIV patiënten die naast de medicijnen ook voedsel  nodig hebben en soms te ziek zijn om op het land te werken.. Dat  nog een paar blinden en  ongelukkige mensen ook rond de 60 mensen. Het water project werkt goed en in deze droge tijd meer dat een grote zegen. Ja schoon en betrouwbaar water met bijna geen ziektes vanwege het water is ook geweldig. Het dorp er omheen heeft en krijgt ook aansluiting als ze dat willen.
De vrouwen in de C.T.C. gaan ook alweer naar het einde van de opleiding. De eerste week van september weer naar huis. Dit keer 15 vrouwen en ben druk om te kijken hoe ze allemaal weer met een naai machine naar huis te gaan. Er moet dit keer veel aangepast worden en hoop het allemaal op een rijtje te krijgen.
Fia wil je vragen zou het in Holland mogelijk zijn spoeltjes te krijgen.  Singer  FUTURA 2001 die zitten niet in deze  machine en dus buiten werking. ( een hele spec
ial)
De opleiding voor de meisjes in Nyakato loopt ook goed en we hebben nu ook bestellingen . De meisjes die klaar zijn verdienen er leuk mee. ( esp School  uniformen zijn goede baantjes)De kleuter schooltjes draaien erg goed en de kinderen al heel leergierig .
We hadden het Eucharistisch Congres Tanzania de afgelopen maand in Mwanza, geweldig . Er waren 24 van de 33 bisschoppen aanwezig en dan alle bisdommen met afgevaardigden . Er werd een uitleg gegeven hoe de Witte Paters  135 jaar geleden waren begonnen.  29  Juni hadden we de wijding van 6 jonge priesters, nadat ze wel een lange stage hebben gelopen. Onze Bisschop is heel voorzichtig wil mensen die trouw blijven aan hun belofte.
Het is alweer een jaar geleden dat ik in Holland was. Dit jaar wel wat gezondheids-problemen gehad maar het gaat weer  goed, jaren gaan wel tellen. Er is een goede specialist en Laboratorium.
Onze Congregatie kijkt uit naar roepingen en op dit ogenblik in deze omgeving zijn er 4 meisjes die contact met ons hebben. We hebben in West Afrika meer kandidaten.  Ieder jaar wel een paar die professie doen .Op dit ogenblik is in Burkino Faso de 2 jaarlijkse bijeenkomst van onze jonge zuster, rond de 50 zusters. Jullie zien Afrika leeft wel en de kerk hier groeit . Roeping tot missionaris is wel duidelijk aanwezig hier in dit continent. Allemaal weer heel veel groeten, dank en hoe jullie te bedanken voor jullie inzet om mij kans te geven hier te kunnen helpen.
Sr. Anna Brigitta.

Benin, Gerard Blesgraaf, juli 2016
Hallo Fia, het is een eeuwigheid geleden dat we nog contact hadden. Vooreerst had ik moeilijkheden met mijn P.C. Vandaar dat ik van adres ben veranderd. Kun jij mij zeggen wanneer we een reactie krijgen op ons financieel rapport? Dan kom ik de 17e – 18e Juli naar
Nederland.(of België)  Vooral voor de medische balans. Dat zou ook in België kunnen gebeuren. Mijn rechterbeen gaat helemaal niet goed. Is het de knie? is het de heup? of iets anders? we zullen wel zien. In België, als dat doorgaat, dan logeer ik in onze missieprocuur in
Boortmeerbeek (tussen Mechelen en Leuven). In ieder geval zullen we elkaar ontmoeten. Hou je heel goed, hartelijke groeten aan iedereen en
tot spoedig. Gerard in Karimama.

Nijmegen Pater Kees van Paassen: 1 1 juli 2016
Beste Fia,
Hartelijk dank voor je brief en belangstelling over mijn gang van zaken. Allereerst kan ik je laten weten dat het beter met me gaat. Bij mijn laatste bezoek aan een specialist in het Radboud ziekenhuis hier in Nijmegen kreeg ik begin maart jl. te horen dat er geen gevaar is om met een vliegtuig te reizen. Verheugend nieuws, want een half jaar van te voren  kreeg ik te horen dat ik met mijn aneurysma (uitpuiling en gevaar van het barsten van wand van de aorta/centrale bloedader) me op een mijnenveld bevond.
Ik heb al verschillende keren uitnodigingen ontvangen om in Zuid Sumatra bepaalde vieringen mee te maken. Maar het kan natuurlijk niet zo zijn dat ik even op het vliegtuig stap om mensen of onze gemeenschap daar  te gaan feliciteren.
Tijdens het jaar 2015 heb ik weinig kunnen doen aan mijn schrijven. Daarna heb ik het weer opgenomen. Bij het herlezen van wat ik geschreven had, was ik erg ontevreden. Ondertussen ben ik er bijna mee klaar. In Indonesië is een klein team die dat allemaal weer gaat doorlezen en verbeteren gedurende de komende paar maanden. Ik wacht de uitkomst af.oor het verschijnen van een eventuele druk zal ik geen bijdrage vragen.  Ik wil absolute zekerheid hebben dat het doorgaat.! Of ik er heen gaat, dat heb ik nog niet besloten.   Mocht het zo ver komen, dan zal ik wellicht een bijdrage vragen (als ik daarmee geen missionarissen benadeel)
Fia, nogmaals hartelijk dank en groet. Veel succes met de Westlandse MOV.
Kees van Paassen s.c.j.
P.S. Sinds enige tijd is Pater Nico van Steekelenburg SCJ hier bij ons in huis. Je weet dat hij het erg slecht maakt. Maar het is bewonderenswaardig hoe moedig hij er mee omgaat.

Ghana: Loisa Dorgé: juli 2016
Bedankt voor je e-mails in het afgelopen jaar. Ik heb jullie bijdrage gebruikt voor schoolgeld en gezondheid. Mensen die nog geen verzekering hadden  bij de Nationaal Verzekeringsbank. Ik heb geholpen met de eerste aanbetaling.
Maar ook konden er mensen geopereerd worden dank zij jullie.
Voor het komende jaar zou ik graag een gehandicapt echtpaar willen helpen.
Vader  is polio-patiënt en moeder, die helemaal scheef geboren was en  nu rondloopt met een heup waar het gewricht van uit de kom is .
Twee kinderen die ieder jaar naar een andere school moeten omdat  ze steeds uit hun vooruitbetaalde huur kamer worden gezet. Ik heb ook kinderen die in opleiding zijn in Senior Secondary school en  vaak help ik alleenstaande moeders met de eerste kosten  die nodig zijn voor kinderen die naar een kostschool moeten. De aanbetaling die de ouders hiervoor nodig hebben, is voor school- kleding, boeken, lakens  en slopen. Het is eigenlijk geweldig wat er allemaal mogelijk is met jullie bijdragen. Zelf mag ik steeds de gelukkige gezichten zien  als hopeloze mensen ontdekken dat het toch mogelijk gaat zijn dat hun wensen in vervulling gaan.
Fia,  bedank je alle MOV medewerkers van mij voor al hun inzet hartelijke groeten van
Louise Dorge

Filippijnen, pater Henk Groenewegen, juni 2016
Het wordt weer eens tijd om in de computer te duiken; de tijd gaat snel. Ik hoop dat iedereen  in gezonde conditie is en vast van plan om dat nog lang te blijven.
Angeles City bruist van activiteiten en wij doen daar ook lustig aan mee. Om maar te beginnen met de binnenkomst van onze drie hectares, liggend langs de MacArthur Highway, in de wijk Santo Domingo, Angeles City. Tot voor Kort geleden lag er tussen de highway – en – de ons omringende muur, een 2 ½ meter brede afwatering / geul. Als het hard regende stroomde het water snel, richting onze hoofdstad San Fernando, 14 km zuidelijk. In die stad staat ook de kathedraal, en men zegt dat het topje van de kathedraal dezelfde hoogte heeft als het wegdek hier in Angeles City. Als het flink regende kon je niet meer zien waar de breedte van de weg ophield vanwege de sterke stroming in de afwatering. Zo gebeurde het een aantal jaren terug dat een van onze meisjes studenten op weg naar huis een zijstraat wilde ingaan, vergetend dat er op de hoek van die MacArthur Highway en de zijstraat een cementen koker lag voor de water afvoer. Op de hoek zakte ze in het water en werd door het stroming de koker ingesleurd naar de andere kant van de McArthur Highway. Daar dreef ze nog een paar kilometer door de velden voordat ze gevonden werd, gestoten, geschaafd en onderweg gestorven.
Nu heeft dan het Departement voor Highways die twee meter brede geul vervangen met ondergrondse kokers. Zodoende wordt de MacArhtur Highway ook weer een paar meter breder. En dat is wel nodig want het verkeer wordt alsmaar dichter  vanwege de toename van auto’s en openbaar vervoer. Vergeet niet dat de Filippijnen 104 miljoen mensen telt en dat er veel auto’s op weg zijn.
Nou, degenen van jullie die hier geweest zijn, herinneren zich nog dat wij aan de voorkant van ons hoofdgebouw een grasveld hebben liggen, bijna vijf duizend vierkante meter. Dat wordt door onze studenten, en ‘s avonds door onze oud-studenten (met elektrisch licht) gebruikt als voetbal veld. Daar parkeren ook ouders, die na schooltijd hun kinderen komen ophalen. Dat is dus een gedeelte van de drie hectares van ons gebied. Ik zeg “ons”, maar eigenlijk is dat niet zo. Want tijdens het bewind van president Marcos hadden we hier in school een groot feest: Onze aartsbisschop van Pampanga was er, Monsignor Cruz, onze generale overste was er, onze provinciale overste hier in de Filippijnen en vele anderen. Die dag stelde  aartsbisschop Cruz voor om voor een redelijke prijs die drie hectares bezet door onze school, te kopen. Dat klonk als muziek in onze oren: maar het was de tijd dat Marcos de president van de Filippijnen was. Mocht hij het in zijn hoofd krijgen om die mooie ligging van onze school voor  militaire doeleinden te bestemmen, dan zouden we het kwijt zijn. Dus kozen wij ervoor om onder aartsbisschop Cruz te blijven en het gebied niet te kopen. Nu ligt er een militair kamp achter ons gebied. Maar….nu heeft de nieuwe aartsbisschop een bordje laten plaatsen op onze muur langs de McArthur Highway, aankondigend dat die 5,000 vierkante meter, gehuurd kunnen worden voor 5 jaar. Dat betekent dat je winkeltjes kunt krijgen met koopwaar voor de studenten, ouders, en wie dan ook. We zullen zien hoe dat uitpakt, maar blij zijn we er natuurlijk helemaal niet mee. Tot nu toe zijn die 5,000 vierkante meter, parkeer plaats en voetbalveld geweest. Dus zullen we daarvoor andere oplossingen moeten vinden. En nu verwachten we juist meer studenten en meer ouders van het elfde, en volgend jaar van het twaalfde schooljaar. Dat zijn twee jaar die nu op elkaar volgend worden ingevoerd. En we hebben al een jaar voor Nursery, een jaar voor Junior Kindergarten, en een jaar voor Senior Kindergarten. Dus dat wordt alles bij elkaar 15 jaar ( 3 + 12 ) in school. Voor de studenten die het elfde en twaalfde jaar gaan worden, zijn we bijna klaar met  een groot, vier verdiepingen gebouw. Dat gebouw heet nu: “onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart” (Our Lady of the Sacred Heart, OLSH afgekort in het Engels).
Aan de voorkant van ons 3 hectaren gebied loop de MacArhtur Highway. Elke dag staan er verkeers agenten die het oversteken beveiligen. Maar nu gaan we een hoge oversteekplaats krijgen, een soort brug. Op een stuk of zes drukke oversteekplaatsen over de MacArthur Highway, zijn er al van die brugg