Brieven

Vanuit Benin: Pater Gerard Blesgraaf:
Dierbare medebroeders, Lieve Fia , fijne Sjors, en alle andere fijne mensen , neem me niet kwalijk maar ik ben nog steeds een beetje “groggy”, door het definitief afscheid de 15e December van mijn “geboren dorp” Karimama, het dorp dat ik heb geholpen op de wereld te zetten, met een multifunctionele zaal, een prachtige lagere school, een schitteren College, nu vervolgd door groepen djihadisten. Het afscheid was wel een “hoogfeest” van honderden lieve meelevende mensen en jongeren en kinderen en wanhopige families.  In de stilte van mijn kamer, schoten de tranen in mijn ogen. Alle persoonlijke zaken moesten opgeruimd worden en dat waren er velen maar ik had er niet zo’n zin. En toch maar door doen ruim een week lang met ondertussen het dreigende nieuws van de djihadisten die doorgingen met aanslagen. Waarom? Om niets kinderen van de duivel . Ondertussen ben ik verhuist naar de grootste Salesiaanse parochie in Cotonou, waar ik de afgelopen Kerst nacht heb mogen concelebreren met mijn medebroeders en duizenden mensen, jong en oud en 5 koren die allen op hun beurt en in hun eigen taal  het kerstekind, “Godsgeboorte” bezongen. En  24 kinder- doopsels de volgende dag. Het leven gaat door, gelukkig wel. Maar ik moet er weer de smaak van krijgen. Toch wens ik u allen van harte een heel gezellig kerstfeest en een genade vol 2020 met hopelijk wat meer vrede en eerbied voor de ander.
Gerard

Vanuit Harapan Jaya, Indonesië (november 2019)
Lieve mensen.
Wat een groot  sint Nicolaas cadeau. Ik geloof nog in sinterklazen . Er lopen er nog heel wat rond op deze aardbodem, en daar  horen jullie ook bij.Ik ben er ontzettend blij mee .
Zelf ben ik weer “geland” in Nederland na 5 weken Indonesië. Eerste week vergaderen  met 10 verschillende landen waar wij, de zusters FCJM  werken Heel goed om ook andere wereld delen te leren kennen .En dan kom je er achter dat we hier in Nederland het  beste wonen en werken .met al de voorzieningen die er zijn. Wat een voorrecht om hier geboren te zijn.
Op Harapan Jaya gaat het nog steeds goed. Nog steeds komen de orthopeden en plastische Chirurgen . En voor een van hen vroeg ik  hulp aan .Yosafat  een man van 27 jaar die een paar maanden geleden in een wok, dus grote pan, gevallen was en heel erg verbrand was.
Bij het huisbezoek van onze fysiotherapeut  kwamen ze deze man dus tegen, zittend op een stoel ,voorovergebogen alsof hij wilde slapen. Hij stonk zijn huis uit, en zijn vader zei, laat hem hier maar dood gaan, het duurt niet lang meer.
Toen kreeg ik een App: “wat moeten we  met deze man doen. Ik vroeg: “wat wil de patiënt zelf ? ” Hij wilde nog verder leven .
Ik zei: ”mee nemen in de auto, met de nachtboot  naar Sumatra, en in het bad doen op Harapan Jaya!” 
Dit alleen al was een hele bedoening . Hij stonk zo vreselijk, bijna niet te doen voor de medepassagiers. Maar ze hebben het volgehouden , en professor Hovius heeft hem 2 keer geopereerd en de volgende plastische chirurg nog eens 2 keer . Ik probeerde foto’s door te sturen , maar zie dat het niet gelukt is . In ieder geval is hij nu op Harapan Jaya  en zit in een rolstoel . Hij moet nog minstens een of twee keer geopereerd worden . Niet de hele huid, die van zijn billen gehaald is, is aangeslagen,  maar die op de foto zijn alweer genezen.
Ik heb nog geen rekening ontvangen, maar hij heeft wel meer dan een week op de IC gelegen, en dure medicijnen gehad om het te kunnen overleven . Het honorarium van de Nederlandse specialisten  hoefde niet betaald te worden, dat scheelt al weer heel veel. 
Fia , wat heerlijk dat we dan toch met veel medewerking van anderen  zo’n man weer het leven terug gegeven hebben . Ik ben er blij en dankbaar om en ik hoop dat jullie dat ook zijn . Elk mens is er een . En telt voor twee als je zo ver gezonken bent dat je bijna al levenloos was. 
Terima kasih banyak.
Atas Yosafat  en zuster Jeannette van Paassen

Vanuit Chili Pater Cor Lemmers , (november 2019)
Lieve Fia en leden van de MOV  Hartelijk dank voor je mail en voor de toezegging van een gift, .waar ik zeker een aantal zieken mee kan helpen. Het ziekenhuis schenkt de goedkoopste geneesmiddelen. Als ze ze niet hebben moet je ze in de apotheek kopen. Dat is een van de punten die de regering beloofd heeft om aan te pakken. Want de medicijnen zijn hier veel duurder dan in andere landen
De rust keert terug. De schade wordt berekend zoals na een aardbeving. Chili heeft de conclusies van internationale organisaties van mensenrechtenschendingen aanvaard…De ene kant is verontwaardigd over de materiële verwoesting en de andere    over de gewonden door de politie. Wij wensen jullie het allerbeste toe.  Abrazo Cor Lemmers

Vanuit Sulawesi, Indonesië (november 2019)
Broeder Han Gerritse verbleef vele jaren in Sulawesi waar hij een prachtig huis heeft opgezet voor gehandicapte kinderen. Broeder Han is voorgoed teruggekeerd naar Nederland, maar de MOV wordt goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen in het tehuis ” Sayap Kasih”.door broeder Theo Blokland. De lokale stichting Yamaru vormt het bestuur en zoekt gelden om het kindertehuis te ondersteunen. Met dank aan de MOV uit Honselersdijk, die jaarlijks een gift stuurt. Op dit moment worden er plannen gemaakt om een 2e tehuis te bouwen voor ouder wordende kinderen. Een andere stichting verzorgt de aankoop van grond, en weer een andere stichting zorgt voor de bouw. De gehele inrichting en exploitatie komt voor rekening van de stichting Yamaru. Lokale mensen zorgen voortekeningen en bestek, er wordt gratis cement, grond, dakdelen enz. geleverd. Dit wordt door het Indonesische Ministerie van Sociale Zaken zeer gewaardeerd en zij nemen de lasten voor 15 kinderen voor hun rekening!
Voor meer informatie: www.yamaru.nl

Vanuit Chili: (oktober 2019)Pater Cor Lemmers schrijft: als men in Nederland aan mij vraagt hoe het gaat in Chili, dan zei ik meestal: het gaat goed, maar het verschil tussen arm en rijk is enorm. En dat is al heel lang zo en diverse regeringen hebben daar weinig aan veranderd. Chili was een voorbeeld van gestadige vooruitgang met een hoog gemiddeld inkomen. Het neoliberalisme werd consequent toegepast. De staat moet alleen doen wat door anderen niet gedaan kan worden. En zo is alles geprivatiseerd: onderwijs, gezondheidszorg, vervoer, aanleg van wegen, pensioenregeling enz. Met geld is alles te koop…..De pensioenen zijn een kwart va het loon. Verder was er corruptie in het leger, politie en politiek. En lage lonen voor een deel van de bevolking. Opeens kwam er een sociale “uitbarsting” overal tegelijk en zonder oproep van partijen. Alle politieke partijen verloren hun geloofwaardigheid. De regering wist niet met wie te onderhandelen.
Inmiddels zijn er grote demonstraties geweest, stakingen, geweld…
Uiteindelijk hebben de politieke partijen er toch vat op gekregen en hebben een pact getekend om met veel mensen een nieuwe grondwet te maken. Zoals iedereen heeft kunnen lezen: er werd brand gesticht, geplunderd, geweld tegen de politie….de schade is enorm en uiteindelijk zijn het weer de armen die er onder lijden. De werkeloosheid zal toenemen in de winkels en het toerisme. Het is niet duidelijk wie de verwoesting georganiseerd heeft: criminelen, drugshandelaars, anarchisten??? We verwachten dat het weer rustig zal worden na een maand van onlusten.
Groetjes vanuit Chili en het beste voor jullie allemaal.
Cor Lemmers.

Vanuit Brazilië: (november 2019)Bisschop Hugo van Steekelenburg
Beste mensen, na een periode met een handicap aan mijn hand, gaat het nu iets beter. Ik ben aardig aan het opknappen en ik moet heel erg mijn best doen om rechtop te lopen na 2 operaties: mijn ruggenwerf en mijn hand. Het is hier 35 graden, best warm om rondjes te lopen. Ik a elke dag naar de fysiotherapeut. De gevoeligheid in mijn handen is nog niet terug, maar volgens de arts kan dat 3 maanden duren. Als het maar terugkomt.
Jullie zullen wel gelezen hebben: Lula is weer vrij tot vreugde van veel mensen en tot ergernis van de volgelingen van Bolsonario. Het is een politieke kwestie: hij moest de gevangenis in om te vermijden dat hij president zou worden!
Volgend jaar 2020, kom ik weer naar Nederland op vakantie.
Hartelijke groeten