Extra

KLEDINGAKTIE oktober 2019

KLEDINGAKTIE 12 oktober 2019 :
Een miezerige motregen kwam naar beneden toen ik om 9.30 uur richting missiewinkel liep. Vandaag was het weer de halfjaarlijkse kledingactie. Onze penningmeester Joke Wubben en manlief Hans, waren al aanwezig en na even bijpraten en een lekkere eerste kop koffie waren we er helemaal klaar voor.

Dit jaar geen grote vrachtwagen van Jos Scheffers. Maar dat mocht de pret niet drukken. De Honselersdijkse inwoners zijn wel massaal aan het opruimen geweest in hun kledingkasten want veel tijd om te zitten en bij te kletsen was er niet. Er werden heel wat zakken afgegeven, helaas niet allemaal volgens de voorschriften: goed dichtgebonden! Sommige zakken waren kapot, of van slechte kwaliteit, maar het team van de missiewinkel heeft altijd goede zakken in voorraad en daardoor bleven we aardig aan het werk met het overpakken van de kapotte zakken. Intussen was er een pendeldienst die heen en weer reed naar de grote wagen die bij Wim de Voeght om het hoekje stond. De tijd vloog voorbij. Bij Voegt was het ook een komen en gaan van de omliggende dorpen, die ook een inzameling hadden gehouden.
Vorig jaar oktober haalden we 4180 kg op, dit keer was het 5660 kg. En dat betekent dat er voor de missionarissen weer en mooi bedrag van ruim 2000 euro verdiend is.


Kledingactie  13 april 2019:
Een stralend zonnetje, maar wel een koude wind. Bij de schuur van Frans en Nel Vijverberg was het al een hele drukte, want daar moest de kleding die elke week vanuit de missiewinkel daar naar toe wordt gebracht , overgeladen worden in de grote wagen van de opkoper.
Een groot aantal medewerkers ging enthousiast aan de slag en zorgde er voor dat er 4120 kg kleding werd overgeheveld in de bedrijfswagen van van Kwekerij Zeurniet, die elk half jaar zijn auto weer beschikbaar stelt. Na het overhevelen, ging de auto richting missiewinkel waar men tot 11.30 uur kleding en schoenen  in kon leveren. Ook in andere dorpskernen werd deze kledingactie gehouden.
Zo’n actie kan niet zonder een goed, op elkaar ingesteld team. En Honselersdijk heeft zo’n team! Om trots op te zijn en daarom   mogen hun namen best eens genoemd worden:
Leo Damen, Hans Wubben, Maarten van de Voort, George Luiten, Theo van der Spek,
Cock Damen, Nick Barendse, Henny Vijftigschilt, Giovanni Cati, Siem van Bergenhenegouwen, Jeffrey Bakker, Koen Damen,  Hans Damen, Fia Luiten en Joke Wubben.

Het verliep allemaal weer vlekkeloos en in totaal is er 11930kg opgehaald.
Monster 2770 kg —Kwintsheul 1910 kg — Poeldijk 1180 kg—Hoek van Holland 900 kg—
’s Gravenzande 480 kg en Honselersdijk 4690 kg. 

Heel veel jaren heeft de MOV veel profijt gehad van het feit, dat  het hele jaar door  de kleding door Frans Vijverberg uit de missiewinkel opgehaald werd en bij hem in de garage kon worden opgeslagen. De gezondheid van Frans laat helaas te wensen over en hij heeft aangegeven dat het hem allemaal te veel wordt. Heel veel dank gaat daarom naar Nel en Frans  voor al die jaren van enorme grote inzet en liefde voor de missie.
En hoe nu verder???  Heel blij is de MOV met het aanbod van de heer Wim Voeght die een zeecontainer bij zijn bedrijf heeft neergezet, zodat we toch het hele jaar kleding kunnen opsparen.

Vastenactie 2019 Thema: water verandert alles! Basisschool het Startblok in Honselersdijk gaat tijdens de Vastenaktieperiode (6 maart tot 21 april) mee sparen voor het waterproject in Gamba van de Monsterse Dianne Wissen. Dianne verblijft regelmatig in Gambia.

In Honselersdijk was er weer een interkerkelijke soep/broodmaaltijd op vrijdagavond 5 april in de pastorie van  de katholieke kerk.
Om 18.00 uur heette Fia Luiten iedereen hartelijk welkom, waarna pastoor Steenvoorden de maaltijd openden met een gebed, waarna gezamenlijk het onze Vader werd gebeden.
De ” soepdames” hadden weer 4 voortreffelijke soepen gemaakt en de geur alleen al, maakte hongerig. Geen dik belegde boterham erbij, want het was een vastenmaaltijd!
Wel stonden er enkele borden met kale boterhammen er bij.
Het Vastenproject had dit jaar als thema: ” water”.  Aan de hand van eigen ervaringen in een leprakamp te Tanzania, vertelde Fia hoe belangrijk het is om water in de buurt te hebben: een douche, een kraan die je maar open hoeft te draaien…..
Dat dit in veel landen niet zo is, moge duidelijk zijn. Om die reden kwam Henk van Ruijven, MOV lid uit Monster, vertellen over het waterproject in Gambia waar de Monsterse Dianne van Wissen werkzaam is.
Samen met de bevolking draagt zij de zorg voor het plaatsen van watertaps, zodat mensen geen 10 tot 20 kilometer moeten lopen voor een emmer water
De foto’s die Henk rond liet gaan, lieten duidelijk zien dat de mensen in Gambia heel gelukkig zijn met het feit dat hun project door ons gesteund wordt. Zelfs groentetuintjes konden worden aangelegd, waardoor de voedselproductie kon worden vergroot.
Tussen de schuifdeuren van de pastorie speelde Hans van Waveren op zijn viool. Wat klonk dat mooi en wat gaf dit een extra dimensie aan deze maaltijd.
Na het eten was er tijd om nog even na te praten, waarna Fia afsloot met een dankgebed. De bekende oranje bus ging rond en het was duidelijk dat iedereen genoten had van het samenzijn en de heerlijke soepen, want voor het waterproject in Gambia werd  335 Euro ingezameld.
Ook bij basisschool het Startblok mocht ik dit jaar weer spaardoosjes afleveren. In alle klassen vertelde ik over het water dat bij ons uit de kraan komt, maar dat de mensen in Afrika voor een emmertje water, wel 10 kilometer moesten lopen, en dan ook nog terug. Een bad of douche kent men niet. Dat maakte indruk. Hier is dat allemaal zo gewoon! Dat door onze hulp watertaps geïnstalleerd kunnen worden, maakt het leven een stuk makkelijker en dat snapten onze kinderen wel.  Ook het aanleggen van tuintjes voor het verbouwen van groente, was nu  een mogelijkheid die voorheen niet bekend was. Op Witte Donderdag, na de Paasviering op school,

mocht ik de spaardoosjes in ontvangst  nemen, Blij verrast dat de kinderen  480,– euro bij elkaar gespaard hadden. En wat heel bemoedigend is? Volgend jaar mag ik weer spaardoosjes brengen!

Kledingactie op 13 oktober j.l 
Het was weer een gezellige ochtend bij de missiewinkel.
Een komen en gaan van mensen met zakken vol kleding.
Ondanks dat er de afgelopen week ook een inzameling was geweest waarbij men zakken kleding op de stoep kon zetten, zijn er toch weer heel wat kilo’s bij elkaar gehaald. natuurlijk is het heel fijn dat men het hele jaar door kleding kan brengen die dan opgeslagen kan worden bij Fransen Nel Vijverberg.
Er werd opgehaald:
In Monster           1960 kg,                     Kwintsheul              2430 kg                 Poeldijk           2100 kg
Honselersdijk       4180kg                      Hoek van Holland     770 kg          ’s Gravenzande       910 kg
Totaal 12350 kg.
De opbrengst  (een totaal van  € 4693,-) gaat naar onze  Westlandse missionarissen.
In april 2019 is de volgende inzameling. Maar: elke week kunt u ook met uw kleding, gordijnen, en/of schoenen terecht in de missiewinkel.
Voor meer informatie: Hans Damen, Tel. 623179 of Fia Luiten, tel. 630466

Kerstmarkt 2019

Op zondag 8 december organiseerde de MOV de inmiddels bekende en traditionele kerstmarkt.
Jarenlang gebeurde dit in het scoutinggebouw, maar in verband met veiligheid en allerlei voorschriften, moest er worden uitgekeken naar een andere locatie. Pastoor Steenvoorden opperde het idee om de markt in onze eigen kerk te houden en dat werd “ een schot in de roos”.
Het hele jaar door is er in de missiewinkel van alles binnengekomen en de kerstspullen gingen in een speciale opslag, met veel dank aan Nel en Frans Vijverberg!

Zaterdag 7 december werden enorm veel dozen met kerstartikelen in de wagen van Aad Scheffers gezet en naar de kerk gebracht waar een groot team van vrijwilligers klaarstond om alles uit te pakken In het begin was het heel veel zoekwerk: wat gaat waarheen….., maar al snel liep het gesmeerd en kreeg alles een plek . In beide zijbeuken stonden lange tafels die allemaal bomvol kwamen te staan.
De opbrengst zou gaan naar Ipse-de Brugge, de organisatie die zorg draagt voor meervoudig gehandicapte kinderen in de Zonnehof te Naaldwijk. Voor hen was een prominente plek ingericht waar medewerkers van de Zonnehof informatie konden geven.
Wat was er veel…. En hoe raken we alles kwijt?? En wie ging er in welke stand staan?? Dat was geen enkel probleem, want Connie Post had een fantastisch draaiboek gemaakt en voor dat alle mensen naar binnen “ geblazen” werden, hadden alle vrijwilligers hun eigen “ stekkie” . En…wat waren er leuke , mooie en grappige kerstartikelen!

Het was meteen al erg druk en er werden goede zaken gedaan. In een paar uurtjes veranderden engelen, kerstballen, kaarsen, kandelaars, kerstkaarten, kerstbomen, Kerstmannen, huisjes, muziekdoosjes, spoortreinen, en nog veel meer, van eigenaar.
De tafels werden een stuk leger. In het middenpad stonden nog een aantal veilingkarren met    “ van alles wat” . Veel complimenten over de locatie, maar ook over de diversiteit van de artikelen.

De koffiehoek, nu uitgebreid met limonade, chocolademelk en glühwein, met daarnaast ons “wafelvrouwtje” die uren heeft staan bakken, maakte deze markt dubbel zo gezellig.
In de “ bloemenhoek” werd goed zaken gedaan en de prachtige kerststukken, gemaakt door de
” bloemengroep van Nel Vijverberg”, vlogen de deur uit.
Naast de vele prullaria waren er ook prachtige zelfgemaakte kerststallen te koop, met of zonder beeldjes en of lichtjes!
Om 1 uur kwam onze onvolprezen MOV penningmeester met een grote pan heerlijke soep voor de medewerkers.
Ook dit jaar hebben we de traditie van “De Tas’ in ere gehouden. Vanaf 2 uur, (naderend einde van de markt) kon iedereen een tas kopen voor € 5,- en vervolgens mocht men deze helemaal vol stoppen met de nog overgebleven artikelen, ongeacht de prijs die daarop stond. Daar werd goed gebruik van gemaakt.
Rond half drie was het . opruimen geblazen en wat een teamwerk was ook dit weer. De kerk werd weer keurig schoon opgeleverd en maandag zou er een ploeg de dozen weghalen die tijdelijk een plekje hadden in de gang van de pastorie.

En toen kwam het moment….wat was er opgehaald?? Vorig jaar rond de € 2000,– en dit jaar……..zaten we daar dik boven. Het werd, met een kleine afronding van enkele vrijwilligers,
€ 3000,– Wat waren de dames van de Zonnenhof (en iedereen) blij met dit prachtige resultaat. Hieronder een eigen verslaggeving:

BEDANKT!!!
Het weekend van 7/8 december was het weekend van de jaarlijkse kerstmarkt gehouden in de RK te Honselersdijk. Elk jaar wordt er door de organisatie een goed doel gekozen waaraan de opbrengst geschonken wordt. Dit jaar was kinderdienstencentrum Zonnehof Naaldwijk, behorend bij Ipse de Bruggen, uitgekozen. Zonnehof is een kinderdienstencentrum waar dagelijks ongeveer 35 ernstig meervoudig beperkte kinderen komen voor dagbesteding.
Zaterdag 7 december is er door vele vrijwilligers en enkele begeleidsters van Zonnehof Naaldwijk hard gewerkt om alle kramen mooi in te richten. Wat waren er veel dozen welke uitgepakt konden worden en wat waren er veel kerstspullen! De vele mooie kerststukken gemaakt door vrijwilligers, prachtige zelfgemaakte kerststallen, kersthuisjes, kleden, kaarsen, kerstballen, verlichting en nog heel veel meer andere kerstspullen kregen een plekje in een van de kramen. Na een paar uur hard werken zag de kerker gezellig uit en stond alles klaar voor de kerstmarkt.
Zondag werd de kerstmarkt traditioneel, na de viering om 10.30 uur op het kerkplein geopend door de Midhoornwinterblazers waarna de vele enthousiaste bezoekers naar binnen konden. Struinend langs de vele kramen, waarachter ook deze dag weer vele vrijwilligers te vinden waren, werd er gezellig kletsend direct al veel door de bezoekers gekocht. Bezoekers konden tevens een kop koffie drinken of een wafel eten en bij de kraam van Zonnehof werd door enkele begeleidsters van Zonnehof uitleg gegeven over het werk op Zonnehof. Tegen het einde van de kerstmarkt konden bezoekers ook een tas kopen welke ze mochten vullen met spullen. Rond 15.00 uur was de kerstmarkt ten einde en kon het opruimen beginnen. Tevens werd na afloop de opbrengst bekend gemaakt en ontvingen de begeleidsters van Zonnehof het prachtige bedrag van  3000 euro!!! Een fantastisch bedrag waar Zonnehof ontzettend blij mee is. Er zal o.a. aangepast spelmateriaal en een trilmatras voor aangeschaft gaan worden voor de kinderen van Zonnehof.
Namens de begeleidsters en de kinderen van Zonnehof: dank aan de vele vrijwilligers en bezoekers van de kerstmarkt, bedankt voor de fantastische organisatie en dank voor de geweldige opbrengst!!!
Wij wensen iedereen tevens fijne Kerstdagen en een goed begin van een hopelijk mooi, liefdevol nieuw jaar toe…
Team Zonnehof Naaldwijk

Kledingactie  13 april 2019: Een stralend zonnetje, maar wel een koude wind. Bij de schuur van Frans en Nel Vijverberg was het al een hele drukte, want daar moest de kleding die elke week vanuit de missiewinkel daar naar toe wordt gebracht , overgeladen worden in de grote wagen van de opkoper.
Een groot aantal medewerkers ging enthousiast aan de slag en zorgde er voor dat er 4120 kg kleding werd overgeheveld in de bedrijfswagen van van Kwekerij Zeurniet, die elk half jaar zijn auto weer beschikbaar stelt. Na het overhevelen, ging de auto richting missiewinkel waar men tot 11.30 uur kleding en schoenen  in kon leveren. Ook in andere dorpskernen werd deze kledingactie gehouden.
Zo’n actie kan niet zonder een goed, op elkaar ingesteld team. En Honselersdijk heeft zo’n team! Om trots op te zijn en daarom   mogen hun namen best eens genoemd worden:
Leo Damen, Hans Wubben, Maarten van de Voort, George Luiten, Theo van der Spek,
Cock Damen, Nick Barendse, Henny Vijftigschilt, Giovanni Cati, Siem van Bergenhenegouwen, Jeffrey Bakker, Koen Damen,  Hans Damen, Fia Luiten en Joke Wubben.

Het verliep allemaal weer vlekkeloos en in totaal is er 11930kg opgehaald.
Monster 2770 kg —Kwintsheul 1910 kg — Poeldijk 1180 kg—Hoek van Holland 900 kg—
’s Gravenzande 480 kg en Honselersdijk 4690 kg. 

Heel veel jaren heeft de MOV veel profijt gehad van het feit, dat  het hele jaar door  de kleding door Frans Vijverberg uit de missiewinkel opgehaald werd en bij hem in de garage kon worden opgeslagen. De gezondheid van Frans laat helaas te wensen over en hij heeft aangegeven dat het hem allemaal te veel wordt. Heel veel dank gaat daarom naar Nel en Frans  voor al die jaren van enorme grote inzet en liefde voor de missie.
En hoe nu verder???  Heel blij is de MOV met het aanbod van de heer Wim Voeght die een zeecontainer bij zijn bedrijf heeft neergezet, zodat we toch het hele jaar kleding kunnen opsparen. Nu nog iemand die elke week de kleding ophaalt bij de missiewinkel en naar de container brengt! Maar….komt tijd, komt raad!  Mocht u iemand weten, of heeft u zelf interesse??  Geef dit even door aan de medewerk(st)ers in de missiewinkel of bel onze penningmeester Joke Wubben: 06-40451117 email: jokewub@kpnmail.nl

VERSLAG VREDESWANDELING ZONDAG 27 SEPTEMBER 2015  vredeswandeling 2015
Er kwamen op deze zonnige dag zo’n 20 mensen af. Je kon ons daar vinden bij de hoofdingang van het Prinsenbos, zittend op de kleine krukjes die we van de vrienden van het Prinsenbos mochten gebruiken. Er was koffie en thee. Het was meteen vertrouwd en gezellig, ook al kenden we elkaar niet.

Na het welkomstwoordje zijn we allereerst al wandelend met elkaar in gesprek gegaan over het thema “ Vrede verbindt”. Wat is nu toch Vrede? In hoeverre ervaar ik vrede? Door dit met je buurman/vrouw te delen werd het ook concreter.
Vervolgens werd de grote groep opgesplitst in 3 kleinere. En iedere groep kreeg een locatie in het Prinsenbos aangewezen waar zij de opdracht kregen om met elkaar zichtbaar te maken waar, of en hoe de Vrede ook in de natuur werd ervaren.
Vervolgens kwamen de groepen weer bij elkaar en werd er besproken hoe iedere groep de vrede ter plaatse concreet had ervaren..
In een grote kring hebben we vervolgens nog met elkaar onze ervaringen gedeeld. Zo ontdekten we dat iedere groep zijn eigen aanpak en beeld van de Vrede had, maar dat dit nu juist geen obstakel was, maar eerder verrijkend. Het met elkaar erover praten maakte de slogan van Pax: “Vrede verbindt” volledig waar.

Ten slotte zijn schreef ieder een “Vredesboodschap” op, die aan elkaar werd doorgegeven.Hierna werden we nog getrakteerd op prachtig gitaarspel en zang door Mathieu Hermans* (de afgezant van Pax)
Al met al was het een verrijkende en vredevolle bijeenkomst en menigeen gaf aan er volgend jaar zeker weer bij te zijn.

*Mathieu werkt sinds 10 jaar bij PAX en ben achtereenvolgens teamleider geweest op Zuidoost Europa (zeg maar: ex-Joegoslavië), de Kaukasus, het Midden Oosten en de Oekraïne. Sinds begin september j.l. is hij van functie veranderd, en houdt hij zich bezig met de coördinatie van training en organisatieversterking van PAX en onze partners, en met de coaching en begeleiding van individuele medewerkers.
Als groep waren we heel blij met zijn inbreng.

Regionale MOV bezoekt de Vereniging Almouwahadin

Maandagavond 29 september 2014 bezochten 11 leden van de MOV Westland/Delfland de Islamitische vereniging in Naaldwijk. We werden zeer gastvrij ontvangen met koffie en thee, door o.a. de heer Ahroucg, voorzitter, de heer Tahayekt, secretaris en de heer Lades, penningmeester .
Het doel van ons bezoek was: wederzijdse informatie, begrip over elkaars religie en standpunten.
Elly Heemskerk, voorzitster van de Regionale MOV sprak namens allen dank uit voor de ontvangst en gaf informatie over het werk van de MOV, dat zich voornamelijk richt op missionair werk, met name financiële hulp en ondersteuning in missielanden aan groeperingen die dit nodig hebben. Dit alles vanuit onze christelijke achtergrond.

De vereniging bestaat uit 150 leden, heeft 7 bestuursleden en is vooral Westland gebonden.
De activiteiten zijn onder te verdelen in:
• Sociaal-culturele activiteiten (samenwerking met welzijnsorganisatie Vitis)
• Sportieve activiteiten (sporten in eigen sportzaal /of buiten)
• Maatschappelijke activiteiten (samenwerken met jongeren E 25 en diaconaal platform) Men staat open voor andere organisaties die belangstelling voor de vereniging tonen.
• Religieuze activiteiten (samenwerken met moskeeën uit regio)
De kerntaak is: de moskee besturen voor de lokale mensen.

Al snel blijkt dat er overeenkomsten zijn: wij de kerkbijdrage, zij de contributie. Wij de pastoor, zij de Imam, beiden voorgangers in gebed
Wij vasten tijdens Vastenaktie (ieder op eigen manier, zij de armoedebelasting die men betaalt voor de armlastigen. Zo ook is men verplicht om, na 30 dagen vasten, een bedrag voor een ontbijt te doneren voor mensen die dit nodig hebben. 1400 Jaar geleden heeft de profeet vastgesteld hoeveel rijst of voeding hiervoor gegeven moest worden, maar nu wordt dat berekend in euro’s. Dit kan individueel, maar er zijn ook moskeeën die het geld inzamelen en dat dan uitdelen. Soms gaat dat ook naar arme mensen in hun geboorteland. Iedereen heeft hierin zijn eigen verantwoording.
Elly haakt hier op in met uitleg over onze vastentijd waarin we vastenmaaltijden houden met de gezamenlijke kerken, de opbrengst van oogstdankdag die vaak naar de voedselbank of naar de zusters van moeder Theresa in Rotterdam gebracht wordt. De Adventactie waarin we ons ook gezamenlijk inzetten voor een project.

De leden van de vereniging Almouwahadin bezitten verschillende nationaliteiten en hebben allen dezelfde vuistregels: 1) de geloofsbelijdenis of getuigenis: Allah is de enige God, Mohammed de grote profeet, 2) Uitvoeren van de vaste gebed, vijfmaal dagelijks verplichte gebeden , 3) geld doneren voor armlastigen, 4) één keer in je leven naar Mekka (alleen als dat mogelijk is) en 5) vasten tijdens de Ramadan. Dit zijn de 5 zuilen van het geloof en elke moslim dient zich hieraan te houden. De beloning is heel belangrijk: naar de hemel (en er zijn 7 hemelen) of naar de hel (ook hier zijn er 7 van) Er zijn 114 koranverzen. De gebedsketting is een hulpmiddel (telmiddel) om vergeving te vragen.

De tijden voor het gebed staan vast en vooraf is altijd het verplichte fysieke reinigingsritueel. Bidden in de moskee wordt meer beloond, dan bidden thuis, maar er is begrip voor het feit dat iemand niet 5x per dag naar de moskee kan.
In de offertijd moet men een schaapsram slachten en dit delen met de familie om de familieband te versterken, maar ook moet er een deel naar arme mensen
Op de vraag van Toos: bestaan er in de nieuwe manier van denken nog steeds 7 hemelen? is het antwoord: ja, De Koran is aan de hand van openbaringen en gebeurtenissen 1400 jaar geleden geschreven, is tijdloos en geeft de garantie dat deze hetzelfde blijft en wordt daarom op dezelfde manier gelezen en beleefd als toen .

Tijdens ons gesprek is er een oproep tot gebed en blijven we even alleen achter. Onze gastheren zijn weer snel terug.

Wij worden uitgenodigd om de gebedsruimte te bekijken. Het ziet er prachtig uit en er heerst een serene stilte. Enkele moslims zitten met de Koran op de grond. De heer Tahajekt vertelt dat de Iman altijd met zijn rug naar de mensen staat, gezicht richting Mekka.
Tijdens het gebed staat en knielt het volk schouder aan schouder op de tapijtstrepen. Gebedskleding is niet verplicht, het is eerder voor het gemak.
Over een verplichting tot het dragen van een boerka door vrouwen, staat niets in de Koran wel dat het lichaam bedekt moet zijn en dat geldt dan voor meisjes die de volwassen leeftijd hebben bereikt. Delen van hun lichaam wordt gezien als parels en die worden gekoesterd en daarom bedekt gehouden voor de buitenwacht.

Wat vrouwen betreft: er is binnen de vereniging ook een vrouwencommissie. Zij hoeven lang niet zoveel te bidden als de jongens/mannen . De vrijdagdienst is verplicht voor de mannen, maar niet voor de vrouw. Zij heeft vaak vrijstelling voor de verplichtingen thuis.
Ouders hebben zeker ook de plicht en de verantwoording om, net als bij ons, de kinderen goed op te voeden en er in te investeren..(7-7-7) De eerste 7 jaar gebeurt dat spelenderwijs, de volgende 7 jaar veel strikter en met meer bewustzijn, en als men 21 is, dan gaat het om eigen verantwoording. Ook hier is de vrouw sneller volwassen dan de man en het geloof is individueel: je moet het je eigen maken. Met hulp van de ouders. Over het algemeen, na het afzetten tegen religie en tegen ouders, keren ze rond hun 20e terug tot het geloof. Bij gebrek aan een Islamitische school gaan kinderen soms naar een christelijke school. Door het voorbeeld van ouders, leren ze te kiezen voor de Islam.

Het is een interessante avond en we zijn tot na 22.30 uur met elkaar in gesprek . De vele vragen worden over en weer beantwoord, al komen voor mijn gevoel niet echt tot de kern.
Er is een wezenlijk verschil tussen de sjiieten en de soennieten: De sjiieten geloven in de Koran als het woord van God en in de Soenna als de overgeleverde levensnormen van Mohammed. Dit zijn de pilaren waarop de sjiieten hun wetten en plichten baseren..
Soennitische (soenna betekent ‘traditie’) moslims volgen de traditie die gebaseerd is op het leven van de laatste profeet van de islam, Mohammed.

We spraken deze avond met de 2e generatie Marokkanen in Nederland en volgens hen is de eerste generatie óf tevreden hier in Nederland en hebben hun kinderen destijds over laten komen, óf zijn inmiddels teruggekeerd naar Marokko. Deze generatie heeft wel contact met familie in hun geboorteland, maar geen behoefte om het Westland te verlaten. Duidelijk is dat binnen deze gemeenschap de laagdrempeligheid veel aandacht krijgt, gezien de vele organisaties die inmiddels dit prachtige (voorheen schoolgebouw) pand hebben bezocht.

Een belangrijk punt op de agenda van het Moskeebestuur is een eigen begraafplaats. Moslims worden altijd begraven en het liefst op ‘eigen” grond, want die wordt niet “geruimd” na een jaar of 10. Vandaar dat men gerepatrieerd wordt naar het vaderland, want daar wordt niet geruimd. Een moslim blijft begraven tot op de dag van het laatste oordeel en krijg dan pas te horen of hij naar de hel of hemel gaat (en welke) en of hij misschien eerst naar de hel en later naar de hemel gaat. Ook gelooft men dat een moslim na overlijden nog een paar dagen “hier” blijft en alles ziet en meemaakt van de rituelen en het afscheid.

Een mooie uitspraak naar aanleiding van de verschillen tussen de mannen en de vrouwen:
De man is de maan en de vrouw is de zon. De maan kan nooit schijnen zonder de zon en de zon niet zonder de maan.
Hebben we elkaar bekeerd deze avond? Nee, dat was niet nodig. Belangrijk is dat we met open oog, oor en hart naar elkaar geluisterd en gekeken hebben.

Weinig tijd over voor de IS oorlog. Maar samen stellen we vast: onbegrijpelijk, ontoelaatbaar, en er is geen enkele God die goedkeurt wat hier gebeurt.

Het boekje dat we meekregen :”Kent u deze man” eindigt met deze woorden:
“Om over iemand een correct oordeel te vellen, dient men kennis te hebben over die persoon/situatie en dient men niet louter rekening te houden met geruchten en roddels. Iemand haten is gemakkelijk, maar van iemand houden kost moeite.
Kennis komt eerst en dan komt de liefde.”

30-09-2014 F.L.